Pocetna Društvo Vremena jesu teška, ali nemamo pravo na predaju

Vremena jesu teška, ali nemamo pravo na predaju

684
0
Podelite

O prvim izazovima kao gradonačelnice Užica, punjenju budžeta, ključnim projektima za grad, radu javnih preduzeća i gradskih uprava, određivanju privrednih prioriteta, ulaganjima u objekte za najmlađe, kulturu i sport, povodom 9. oktobra Dana grada, za ovaj broj nedeljnika „Vesti“ govorila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Na kakve prepreke i sa kakvim osporavanjima ideja ste se suočili na početku mandata gradonačelnice Užica? Koliko situacija uzrokovana kovidom utiče na ostvarenje planova i punjenje gradskog budžeta?

-Neosporna je činjenica da je svaki početak težak. Biti prva žena gradonačelnik na čelu velikog grada kao što je naše Užice, samo po sebi nosi specifičnu vrednost. Kao lekar, rukovodilac bolnice poslednjih sedam godina, verovatno nekim skepticima ne uliva poverenje da ću se snaći na tom mestu. Takođe, i to što sam žena u svetu politike gde još uvek dominiraju muškarci, i to još da im ta žena bude nadređena i da rukovodi gradom, sasvim sigurno dovodi do osporavanja u glavama pojedinih ljudi koji ne prihvataju izvesnu činjenicu da su žene odlični organizatori, izuzetno odgovorne ličnosti i da prilaze rešavanju problema iz nekog drugog, suptilnijeg ugla. Ovo navedeno su prve i nadasve, premostive prepreke na koje sam naišla na početku mandata. Ističem i moje zapažanje da su se neke moje početne ideje u funkcionisanju lokalne vlasti i početni entuzijazam sa kojim sam kročila u Gradsku kuću susrele sa nepoverenjem tj. nevericom da li je moguće nešto promeniti na bolje. Kad kažem na bolje, najpre mislim na brže i efikasnije gradske uprave koje zajedničkim snagama moramo izvući iz letargije i ušuškanosti u koju su zapale. Shvatam da su ove prepreke nekako normalne i da je moje da ubedim sugrađane u viziju, kako mog tima, tako i moju ličnu da je moguća i ostvariva marljivim i predanim radom. Situacija sa pandemijom odrazila se na globalnu ekonomiju i očekivano ima uticaj i na budžet našeg grada. Kada ovo kažem, pre svega mislim na usporeniju naplatu lokalnih prihoda, ali i odložene prihode vezane za porez na dohodak koji ima najveće učešće u našem budžetu. Odlaganje poreskih obaveza deo je paketa ekonomske pomoći države u cilju podrške privredi i očuvanju zaposlenosti i za očekivati je da će se ti prihodi „vratiti” u naš budžet u naredne dve godine. I pored značajnih, vanrednih troškova koje imamo u ovim vremenima, ne dovodi se u pitanje očuvanje finansijske stabilnosti, planirana budžetska izdvajanja su redovna, a strateške projekte važne za naš grad, realizujemo solidnom dinamikom. Vremena jesu teška, ali mi nemamo pravo na predaju. Uz odgovorno ponašanje i solidarnost sigurna sam da zajedno nalazimo adekvatne odgovore i da ćemo prebroditi sve teškoće.

Koji su to ključni projekti za grad?

Najvažniji zadatak svakog društva je da brine o zdravlju svojih građana, a u vremenu u kojem živimo on dobija još veći značaj. Grad Užice će izvojiti značajna sredstva u oblasti javnog zdravlja, posebno kad se ima u vidu važan i finansijski zahtevan, od strane države planiran projekat rekonstrukcije Zdravstvenog centra i Opšte bolnice Užice u vrednosti od oko 20 miliona evra uz učešće grada od oko 100 miliona dinara. Ovaj poduhvat je od nemerljivog zanačaja za naš grad i čitav Zlatiborski okrug, a zajedno sa kadrovskim unapređenjima u vidu usavršavanja postojećih kadrova i angažovanja mladih stručnjaka, garant je kvalitetnije zdravstvene zaštite. Jedan od najvažnijih prioriteta u našem gradu jeste pitanje ekologije i zaštite životne sredine, pre svega rešavanje aerozagađenja. Za subvencije u oblasti energetske efikasnosti u ovoj godini predviđeno je 40 miliona dinara. Nastavljamo sa još snažnijim projektima u cilju unapređena ekoloških standarda, a time i poboljšanja kvaliteta života u našem gradu. U toku je realizacija projekata u oblasti energetske efikasnosti javnih objekata za šta je obezbeđeno 200 miliona dinara. Upravo se realizuje projekat izgradnje gasne kotlarnice za Centar za majku i dete i Dom zdravlja. Jedan od važnijih projekata je i izgradnja i upravljanje regionalnim sistemom za sakupljanje i prečišćavanje otpadih voda. Takođe, bitni su i projekti vezani za komunalnu infrastrukturu, kao što su rešavanje problema fekalne kanalizacije u Turici, rešavanje problema kanalizacione mreže na Beloj Zemlji i završetak vodovodne mreže u LJubanjama i Karanu. Od izuzetnog značaja za naš grad su i projekti u oblasti saobraćajne infrastrukture, kao što su završetak deonice autoputa Čačak-Požega i aktivnosti na izgradnji deonice Požega-Kotroman. Gorući problem za Užice je nedostatak parking mesta, pa je planirana izgradnja novih parking mesta i fast garaža. Istom posvećenošću odnosićemo se i prema drugim projektima vezanim za obrazovanje, mlade, poljoprivredu, socijalnu politiku, sport, turizam i kulturu.

Kako ocenjujete rad užičkih javnih preduzeća i šta se uskoro mora promeniti u njihovom poslovanju i kvalitetu pruženih usluga? Da li je povećanje cena jedini izlaz, kao u slučaju vode i da li će doći do povećanja cena ostalih usluga poput grejanja?

-Najbitnije od svega je da su sva javna preduzeća, čiji je osnivač grad Užice, uspešno obavljala svoju delatnost, da nije bilo prekida u pružanju usluga krajnjim korisnicima, i da bez obzira na rezultat poslovanja koji su ostvarili, ona su ispunila svrhu svog osnivanja, a to je da budu na usluzi našim sugrađanima. Povećanje cene vode je bilo neminovno i ekonomski opravdano. Preradom sirove vode u novoj fabrici značajno su povećani troškovi proizvodnje. Tu spadaju troškovi električne energije, hemijskih sredstava, prečišćavanje novih filtera čijom upotrebom svi pijemo ispravnu vodu odličnog kvaliteta. Cena vode nije povećavana od 2013. godine za stanovništvo a 2016. je smanjena za privredu. Prosečno domaćinstvo će imati račun veći za oko 150 dinara. Sa ovim povećanjem stvaraju se preduslovi za zamenu dotrajale vodovodne mreže što je od velikog značaja za sve Užičane. Što se tiče cene ostalih usluga, a tu prvenstveno mislim na grejanje, nije planirano podizanje cene usluga Gradske toplane u narednom periodu. U prošloj godini cena energenata je bila nešto veća, a naš stav je bio da se cena ne povećava prvenstveno zbog naših sugrađana i udara na kućne budžete, tako da i sada kada su energenti nešto jeftiniji cena grejanja ostaje na istom nivou. U narednom periodu potrebno je podmladiti kadar u javnim preduzećima, a tu prvenstveno mislimo na direktne izvršioce na terenu. Poslednjih nekoliko godina se javlja nedostatak radne snage ali ćemo se potruditi da i taj problem prevaziđemo u vremenu koje je pred nama.

S obzirom da ste nedavno izabrani ne mesto gradonačelnice Užica šta ste najviše ranije primećivali u svojstvu građanke, a šta želite da promenite?

– Kao običan građanin ovog grada, najviše sam primećivala da se na gradskim ulicama često pojavljuju rupe koje nisu odmah sanirane i otežavaju saobraćaj. Obratila sam pažnju i na nebalagovremeno uklanjanje smeća sa ulica, kao i na mrak u pojedinim delovima grada kao posledicu neispravne javne rasvete. Takođe, veliki broj fasada u samom centru grada duž glavne ulice je oronuo i spremne su za novi izgled. Smetao mi je i nedostatak većeg broja zelenih površina u gradu, kao i nepropisno parkiranje automobila u nedostatku parkig mesta, čime je ugrožena bezbednost pešaka. Zatim, uočila sam sporost i nedovoljnu efikasnot u radu pojedninih gradskih upava. Sve navedeno nam je u planu da doživi promenu na bolje.

Da li ćete odrediti privredne prirotiete grada Užica?

-Priveda je osnovna delatnost jednog društva i zato ima presudan značaj za kvalitet života u jednoj lokalnoj samoupravi. Svesni smo značaja naših privredenih sistema, ali i značaja malih preduzetnika za razvoj našeg grada. Učinićemo sve za nove investicije i dolazak investitora u naš grad. Lokalni i javni sektor će efikasnije podržavati privrednike i preduzetnike.

Hoće li biti nastavljen razvoj industrijske zone na Beloj Zemlji?

– Očekujemo da kompletnu industrijsku zonu na Beloj Zemlji infrastrukturno opremimo i omogućimo dolazak novih privrednih subjekata. Ponudićemo manjim privrednim subjektima manje parcele koje mogu iskoristiti za razvijanje svog biznisa. U neposrednoj blizini nalaze se novi objekti Prvog partizana koji će omogućiti nova radna mesta i zaposlenja. Zelena industrijska zona na Beloj zemlji ima 28 hektara. Rešavamo infrastrukturno opremanje zone : dovođenje gasa, vodovoda, kanalizacije, izgradnja pristupnih saobraćajnica i elektroenergetsko napajanje. U prethodnom periodu u izgradnju fekalne-kanalizacione mreže, uloženo je preko 50 miliona dinara.

I dalje nedostaje dovoljan broj mesta za decu u vrtićima. Kakvi su planovi za naredni period i da li će doći do gradnje nekog novog vrtića u Užicu?

– I pored činjenice da su izgrađeni novi vrtići na Pori i na Beloj Zemlji, dograđeni i prošireni kapaciteti postojećih vrtića, uključena privatna predškolska ustanova u sistem, na žalost još uvek nedostaje određen broj mesta za naše najmlađe sugrađane. Intenzivno radimo na iznalaženju pogodne lokacije za još jedan vrtić čime idemo u susret trenutku kada će svako dete u našem gradu imati svoje mesto u vrtiću. Iz ovoga proističe da ćemo izgraditi novi vrtić u što kraćem vremenskom roku i time bacamo akcenat na činjenicu da je budućnost našeg grada u našoj deci.

Kakva su vaše informacije o sudbini aerodroma Ponikve i pokretanja u civilne svrhe?

-Neophodan preduslov za dalji razvoj Užica jeste dobra povezanost i komunikacija sa svetom. U ovom trenutku moramo imati na umu da vazdušni saobraćaj u celom svetu prolazi kroz velike nedaće. Mnogi aerodromi se suočavaju sa značajnim finansijskim problemima. Mi smo svesni značaja aerodroma Ponikve za ceo region i sigurni smo da ćemo sa Vladom Republike Srbije naći najbolje rešenje. Povezanost našeg graada, koju sam istakla kao neophodnost, jeste poslednjih godina značajno unapređena izgradnjom auto-puta Miloš Veliki, koji će već do kraja 2021. biti nadomak Užica, u Požegi. Ne smemo zaboraviti ni radove na rekonstrukciji pruge Beograd – Bar.

Pandemija koronavirusa ostavila je velike štete ustanovama kulture. Raduje nas što se publika ponovo vraća u Muzej, Galeriju I Pozorište. Kakva je podrška neophodna kulturi grada u narednom periodu?

-Opšta kriza izazvana pandemijom korona virusa značajno je uticala na rad svih šest ustanova kulture koje se finansiraju iz budžeta Grada Užica i odrazila na odlaganje mnogobrojnih manifestacija, festivala, predstava i otkazivanje koncerata, izložbenih postavki, međunarodnih projekata i drugih aktivnosti i kulturnih sadržaja. Između ostalog, odložen je 25. Jugoslovenski pozorišni festival Bez prevoda i 15. Međunarodni grafički bijenale Suva igla. Izostala su i obeležavanja značajnih godišnjica i datuma iz istorije našeg kraja. Na žalost, odložen je i Međunarodni festival folklora Licidersko srce. Imajući u vidu postojeću epidemiološku situaciju i osluškujući potrebe našeg kulturnog sektora, u budžetu za narednu godinu, obezbedićemo uslove za unapređenje kulturnih sadržaja kroz podršku u finansiranju novih programa, predstava, izložbi, investicionih ulaganja u održavanje objekata, sanaciju krovnih pokrivača, transformaciju pojedinih kotlarnica na ekološka goriva, zamenu stolarije radi poboljšanja energetske efikasnosti zgrada, projekte u cilju očuvanja spomeničkog nasleđa i kulturne baštine, izradu projektne dokumentacije Centralnog muzejskog depoa, nabavku opreme i dr. S obzirom da se Grad Užice, u poređenju sa drugim gradovima u Srbiji, ubraja u one koji iz budžeta izdvajaju najveći procenat sredstava za kulturu, očekujem da epidemija korona virusa neće negativno uticati na rad institucija kulture i ugroziti status zaposlenih, a od poslenika kulture očekujem punu angažovanost u realizaciji poslova i radnih zadataka u okviru svoje profesionalne i stručne osposobljenosti.

Koliko ste zadovoljni stanjem u sportu Grada Užica i šta bi trebalo promeniti?

-Sport je moja velika ljubav. Kao nekadašnji sportista, ali i kao zdravstveni radnik, potpuno sam svesna značaja sporta, pre svega njegovog uticaja na zdravlje naše populacije. To nas obavezuje da ulažemo u masovni, rekreativni, školski, ali i u profesionalni sport. Raduje činjenica da se ovih dana u našem gradu radi na izgradnji nekoliko novih igrališta, da će sportska sala u Sevojnu biti gotova do Nove godine, da će konačno hala u Krčagovu uskoro primiti prve sportiste, rekreativce i učenike. Samim tim će sve ovo navedeno uticati na još bolje rezultate užičkih sportskih klubova koje svi mi zdušno podržavamo.

Kakva je Vaša poruka Užičanima za Dan grada?

-Dan grada ove godine obeležavamo u specifičnim okolnostima, u vreme epidemije virusa Kovid 19, koji je iz korena promenio naš život i doneo nam niz ograničenja. Da u svakom zlu ima i malo dobrog, pokazali su protekli meseci u kojima su Užičani po ko zna koji put demonstrirali na delu solidarnost i humanost. Bilo bi dobro da na tim vrednostima, a verujem da će tako biti, gradimo i budućnost našeg grada. Važno je da jedni u drugima prepoznajemo ono što nas spaja, a ne ono što nas razdavaja, i da na temeljima dobrote, humanosti i ljubavi, Užice učinimo boljim mestom za život svakog našeg sugrađanina.

Redakcija „Vesti“