Pocetna Društvo Hoće li Čolić dobiti ulicu i u svom Užicu

Hoće li Čolić dobiti ulicu i u svom Užicu

1293
0
Podelite

Jedna ulica u Beogradu poneće u oktobru ime Užičanina Milutina Čolića – Inicijativa da Milutin Čolić dobije ulicu u Beogradu pokrenuta u okviru obeležavanja pola veka FEST-a

Protekle sedmice su na svečanosti u Beogradu, u Starom dvoru, dodeljene plakete zaslužnim kulturnim stvaraocima povodom obeležavanja pola veka postojanja Međunarodnog filmskog festivala – FEST-a. Tu značajnu filmsku smotru osnovao je novinar „Politike“ i filmski kritičar svetskog glasa, Užičanin Milutin Čolić. Tom prilikom Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, i Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, najavili su da će u oktobru jedna ulica u glavnom gradu Srbije poneti ime ovog slavnog Užičanina.

Uz osnivača FEST-a Milutina Čolića svoju ulicu u Beogradu dobiće, takođe, i Milan Vukos i Dinko Tucaković, kako je rečeno – zbog svega što su uradili za svetsku afirmaciju naše kulture i glavnog grada. Na nedavnoj svečanosti, koju je priredio Gradski sekretarijat za kulturu, dodeljeno je 50 plaketa istaknutim kulturnim stvaraocima povodom pedesetogodišnjice FEST-a.
Milutin Čolić (1919, Potočanje – 2009, Beograd) je u Užicu završio gimnaziju, a studije književnosti u Beogradu. Čitavog života bavio se osnivanjem i unapređivanjem filmskih i drugih manifestacija. Još u nemačkom logoru u Norveškoj 1943. godine osniva logorsku pozorišnu grupu koja je igrala nacionalne komade „Hajduk Stanko“, „Podvala“ i „Ćido“. Po oslobođenju vraća se u Užice gde osniva Oblasno narodno pozorište. Novinarstvom, filmskom i pozorišnom kritikom, počeo je da se bavi 1949. godine. Tokom radnog veka bio je i član žirija na filmskim festivalima u Moskvi, Karlovim Varima, Parizu, Manhajmu, Veneciji, Minhenu, San Sebastijanu, Berlinu i Kanu. Zaslužan je i za osnivanje Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu, a sudelovao je u osnivanju Filmskog festivala glumačkih ostvarenja u Nišu, dok je na njegovoj ideji i konceptu osnovan i Festival filmske režije u Herceg Novom. Napisao je ukupno 13 knjiga, uglavnom iz oblasti filmske istorije i umetnosti..

Imajući sve to na umu, grupa od 20 uglednih građana Užica, na čijem je čelu bio autor ovog teksta, podnela je još u oktobru 2010. godine inicijativu Gradskom veću da novinar, filmski i pozorišni kritičar Milutin Čolić dobije ulicu u svom rodnom gradu. Uzalud su činjeni pokušaji da ova inicijativa dođe na dnevni red u Skupštini grada, niko se tim povodom nije oglašavao.
Hoće li Užičani krenuti stopama Beograda, ostaje da se vidi. Ovih dana, dok smo spremali informaciju o priznanju koje je posthumno dodeljeno Milutinu Čoliću, javio nam se njegov sin Miloš Čolić, dugogodišnji novinar, urednik u „Politici ekspres“ i direktor Televizije „Politika“, sa informacijom da Užičani konačno stavljaju na dnevni red ovo značajno pitanje!.

Piše: Svetislav Tijanić