Pocetna Društvo Za užičku bolnicu i angio – sala pored skenera

Za užičku bolnicu i angio – sala pored skenera

1015
0
Podelite

Ministarstvo zdravlja donelo je odluke da užička bolnica u okviru Zdravstvenog centra Užice dobije angio-salu čija će vrednost  uz adaptaciju prostora iznositi 67, 8 miliona dinara i 16-slajsni skener za  najsavremeniju dijagnostiku u vrednosti od 35, 4 miliona dinara, izjavio  je za “Vesti” dr Miloš Božović, direktor  Zdravstvenog centra Užice.

Podsetimo, nedavno je ministar zdravlja Zlatibor Lončar  naveo da će biti opremljeno novih pet angio – sala u Srbiji i nabavljeno 11 skenera. Angio – sala za užičku bolnicu naknadno je odobrena, objasnio je dr Božović.

Pored ove medicinske opreme obezbeđena su i sredstva za dva digitalna rendgen aparata za bolnicu i užički Dom zdravlja ukupne vrednosti 29 miliona dinara.

Prošle nedelje je od sredstava oportuniteta Ministarstva pravde  dobijeno sanitetsko vozilo za potrebe odeljenja neonatologije koje će se koristiti za prevoz beba u  Zlatiborskom okrugu  i prema drugim ustanovama u vrednosti od 7, 1milion dinara. Od sredstava oportuniteta dobijen je i kardiološki ultrazvučni aparat vredan pet miliona dinara.

Odobrena su i sredstva za nabavku EMG i EEG aparata za potrebe odeljenja neurologije u iznosu od 5,1 milion dinara, za popravku stare angio-sale dva miliona dinara, nabavku aparata holter EKG za decu i odrasle  i holter pritiska za decu u vrednosti od 1,3 miliona dinara, kao i nabavka protokomera za kiseonik i razvod kiseonika na grudnom odeljenju užičke bolnice.

Od juna do sada  obezbeđena su i dva mobilna rendgen aparata, dva defibrilatora, digitalni bronhoskop, 27 pacijent monitora i tri EKG aparata.

Dr Božović navodi i da je do marta i početka epidemije koronavirusa užička bolnica imala ukupno sedam respiratora a da ih sada ima ukupno 29 za lečenje pacijenata.

U proteklih šest meseci od Ministarstva zdravlja obezbeđeno su sredstva od preko dva milion evra za medicinsku opremu u Opštu bolnicu i Dom zdravlja Užice.

-Takvo ulaganje u užičko zdravstvo nije bilo u proteklih 30 godina od useljenja u novi blok Opšte bolnice- ističe dr Božović i dodaje  da je nastavljena izrada projekta za rekonstrukciju Opšte bolnice u okviru Zdravstvenog centra Užice za koji će Grad Užice u toku ove i iduće godine izdvojiti  100 miliona dinara.

Za sve zdravstvene i pomoćne radnike u okviru Zdravstvenog centra Užice  koji su radili u kovid sistemu prebačena su sredstva u iznosu od 53 miliona dinara za stimulacije u periodu od marta do jula, a u toku je obračun za avgust i septembar, precizirao je dr Božović.

Ostavite odgovor