Pocetna Društvo Odgođeni Dani otvorenih vrata

Odgođeni Dani otvorenih vrata

597
0
Podelite

Ove godine, zbog epidemijske situcije tradicionalna manifestacija Dani otvorenih vrata, koja se održava sedam godina unazad povodom Evropskog dana civilne pravde 25.oktobra, ove godine biće odgođena, saopšteno je iz Osnovnog suda u Užicu. Cilj manifestacije je da se građanima i korisnicima usluga suda, pruže određene informacije koje su za njih od značaja, zatim olakša pristup sudu i radsuda učini transparentnijim.

I pored ograničenog rada, usled vanrednog stanja u Republici Srbiji i vanredne situacije u gradu, Osnovni sud u Užicu rad je obavljao u skladu sa preporukama Ministarstva Pravde i zaključcima Visokog saveta sudstva, a od početka godine do30.09.2020. godine postigao je izuzetne rezultate i to:

-U postupku primene Zakona o sprečavanja nasilja u porodici promljeno je 278 predmeta koliko je i rešeno, od čega je u samo 4 predmeta odbijen predlog nadležnog tužilaštva za produženje hitnih mera privremene zabrane komunikacije i prilaska mogućeg učinioca žrtvi nasilja i/ili privremenog udaljenja mogućeg učinioca iz stana.

-U krivičnom postupku koji je vođen zbog krivičnog dela nasilje u porodici iz čl. 194 Krivičnog zakonika ukupan broj lica za koja je doneta prvostepena presuda je 43, od čega je za 39 lica doneta osuđujuća presuda. Žrtva nasilja su tražile zaštitu pred ovim sudom i u parničnom „P2“ postupku u 5 predmeta.

-Od početka godine u krivičnoj materiji u sud primljeno je 431 predmet, ukupno rešeno 382, od čega je 3,4 % starih predmeta.

-U parničnoj materiji u sud je od početka godine primljeno 876 predmeta, a ukupno je rešeno 837, od čega je 26,64 % starih predmeta rešeno.

-U istom periodu u materiji radnih sporova primljeno je 439 predmeta i rešeno je 351, od čega je 79,95 % starih predmeta.

-U izvršnoj materiji sud je od početka godine u radu imao 2131 predmet, od kojih je rešeno 1834 predmeta i od čega je 75,57 % starih predmeta.

Tokom trajanja vanrednog stanja predmeti hitne prirode su rešavani po prioritetu i bez odlaganja, a efikasnost i transparentnost rada, ovaj sud zadržaće i ubuduće.

O naknadnom datumu održavanja manifestacije Dan otvorenih vrata u Osnovnom sudu u Užicu, građani će biti blagovremeno obavešteni, navodi se u saopštenju.