Pocetna Kultura Završena kolonija keramike

Završena kolonija keramike

790
0
Podelite

Završena je 25.Međunarodna kolonija umetničke keramike, koja je ove godine održana je u specifičnim uslovima u galeriji „Reflektor“ u Krčagovu.  Umesto u avgustu u Zlakusi, po tradiciji u domaćinstvu porodice Savić, zbog pandemije koronavirusa, umetnici su svoja dela stvarali ovog oktobra u izmenjenim uslovima.

U prostoru nekadašnje kasarne u Krčagovu, gde se sada nalazi Galerija “Reflektor”, umetnost su tradijom spajali umetnici iz užičke Umetničke škole, kao i naši umetnici iz Belgije, Amerike, Češke i Nemačke.

Dušica Vesnić, koja je završila slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, ali i na Školi vizuelnih umetnosti u Buržu u Francuskoj, prvi put je u ovoj tehnici stvarala na koloniji keramike.Već devet godina živi u Briselu, ali je poslednjih meseci dosta vremena provodila u Srbiji.

“Iako tehnološki nemam iskustvo, nadam se da će radovi koje sam stvorila biti uspešni, jer nas je Sofija uvela u tehniku keramike i zaista mnogo pomogla. Imala sam priliku da budem na koloniji u Zlakusi, ali nikada nisam radila sa glinom. Veoma mi je drago što sam učestvovala ove godine”, kaže Dušica.

Među onima koji su ove godine radili na koloniji su i bivši učenici Umetničke škole u Užicu. Ana Lazić, sada je sa svojim profesorima zajedno stvarala nova umetnička dela. Završila je Akademiju primenjenih umetnosti, odesk vajarstvo i sada stvara u svom rodnom gradu.

 “Do sada nisam imala priliku da radim na koloniji. Malo je drugačiji pristup gradnje, jer sam ja vajar, nisam keramičar. Nadam se da će radovi koji su nastali biti dobri. Druženje je bilo odlično i zadovoljstvo je bilo raditi sa kolegama i sa profesorima iz škole”, kaže Ana.

Kako je pandemija poremetila funkcionisanje u čitavom svetu, tako je bilo nemoguće da umetnici iz Indije, Novog Zelanda, Šanije, Turske, doputuju u Srbiju. U dogovoru sa Ministarstovom kulture, koje podržava ovu manifestaciju, kolonija je pomerena za oktobar. Umetnici su radili u holu kasarne, gde se nalazi Galerija “Reflektor”.

“Umetnici iz Umetničke škole, svi akademski umetnici i četvoro mladih umetnika iz našeg kraja, koji su povratnici iz inostranstva, ukupno njih 20, stvarali su na ovogodišnjoj, nešto durgačijoj koloniji. Iako je kolonija zvanično zatvorena 22.oktobra, umetnici nastavljaju još nekoliko dana da rade. Ministarstvo, koje je dodelilo sredstva, tražilo je da se tradicija ne prekida, pa smo koloniju organizovali na ovaj način. Naši dugogodišnji domaćini, grnčari iz Zlakuse, proodica Savić pripremila nam je glinu, pa ćemo kada se radovi osuše, kod njih ići da ih pečemo. Za kraj godine planirana je i tradicionalna izložba radova nastalih na ovogodišnjoj koloniji u Gradskoj galeriji”, kaže Sofija Bunardžić, autor projekta Kerakmika Zlakusa.

Četvrt veka ova kolonija ima i podršku grada Užica. Pre dve godine u prostoru nekadašnje kasarne dobili su prostor za magacin, u kome će biti smešentno više od hiljadu radova koji su nastali na koloniji, kao i prostor za pripremu Galerije umetničke keramike.

“Decenijama se tražio prostor za ovu namenu, ali je konačno to uz podršku grada, ostvareno. Kolonija Zlakusa je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja na pdoručju grada Užica. Idejom i postignućem naše Sofije Bunardžić, ona se razvila u umetničko dešavanje internacionalnog nivoa, jer je do sada na koloniji učestvovalo više stotina umetnika iz celog sveta. Ipak, posebna vrednost Kolonije Zlakusa, možda i najvažnija, je što su njeno održavanje i trajanje doprineli da se oživi, tada gotovo zaboravljeni, grnčarski zanat, koji u Zlakusi postoji više od 300 godina”, rekao je član užičkog Gradskog veća za društvene delatnosti, Ratko Trmčić.

Za proteklih 25 godina na koloniji je učestvovalo oko 370 umetnika iz 38 zemalja. Sofija Bunardžić se nada da će već sledeće godine, umetnici ponovo stvarati i spajati modernu umetnost sa tradicijom u Zlakusi. Ove godine rodila se ideja i da se organizuje još jedna kolonija, za domaće, užičke umetnike, koja bi bila organizovana u Galeriji “Reflektor” u Krčagovu.