Pocetna Kultura Etno samit “TradicijaNOVA” i ove godine u Užicu

Etno samit “TradicijaNOVA” i ove godine u Užicu

703
0
Podelite

Etno samit “TradicijaNOVA”, kao i prošle i ove godine biće održan u Užicu, ali u nešto izmenjenom obliku, zbog aktuelne situacije sa pandemijom Covid 19.

Nakon velikog zadovoljstva učesnika i umetnika, ali i publike, organizacijom trećeg etno samita prošle godine u Užicu, zadovoljstvo je da se ova manifestacija ponovo održava u Užicu, kaže direktor Ansambla narodnih igara i pesama Srbije “Kolo” Vladimir Dekić.

“Tri programske linije okosnica su samita i ove godine. Najpre, to je kongres, odnosno, skup naučnika i teoretičara iz celog sveta, potom kreativne radionice, koje okupljanju članove iz profesionalnih ansambala iz regiona i na trećem mestu su festivalska izvođenja, koja su za publiku najzanimljivija. Tema ovogodišnjeg Etno samita je, u skladi sa okolnostima i zdravstvenom situacijom, pevanje. Igrački deo je masovan i u ovim uslovima ga je teško realizovati, dok je pevački i muzički program ne zahtevaju toliko učesnika. Sve smo zapravo prilagodili situaciji, pa ćemo publici predstaviti umetnost tradicionalnog pevanja, ali na nov način. Ove godine u kreativnoj radionici ponovo sarađujemo sa užičkim Narodnim pozorištem i glumicom Divnom Marić. Radionice vode glumica Vanja Ejdus i rediteljka Tara Manić, uz podršku dragamtuga Vuka Boškovića. Ove godine je tema pevanje pa će se zato obtrađivati na jedan nov način epska pesma “Zidanje Skadra”, zbog čega će biti zanimljivo videti rezultat tih četvorodnevnih radionica”, rekao je Dekić.

Etno samit će biti otvoren koncertom grupe “Rođenice”u Galeriji “Boža Kovačevića” na Borovoj glavi. U sredu, 28.oktobra, na platou ispred pozorišta biće emitovan nastup Ansmabla narodnih plesova i pesama Hrvatske Lado, pod nazivom “Lado electro”. U goste dolazi i Pevačka grupa “Trio Gavrovski” iz Makedonije, koji će u četvrtak, 29.oktobra nastupiti u Kulturnom centru Zlatibor. Za petak je planirano da u podne u Stopića pećini bude održan zajednički koncert grupa “Harmonija disonance” i “Vrelo”. U subotu će na sceni užičkog pozorišta biti održan vokalno – instrumentalni koncert Ansambla “Kolo”, nakon čega će biti emitovan film o 70 godina Ansambla “Lado”. Ulaznice za ovaj koncert se, zbog ograničenog broja gledalaca, dele od danas na blagajni pozorišta.

Organizatori samita su Ansambl narodnih igara i pesama Srbije “Kolo” i Institut za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. I ove godine podršku u organizaciji Etno samita “TradicijaNOVA” dao je Grad Užice, kao i Narodno pozorište.

Sve kongresne sesije i nasutupi biće strimovani na oficijalnim Youtube stranciama Ansambla “Kolo” i užičke TV5, a pojedine događaje publika će moći da gleda i u direktnom prenosu ili u odloženom snimku na TV 5.