Pocetna Društvo Priznanje užičkoj reprezentaciji

Priznanje užičkoj reprezentaciji

736
0
Podelite

Na osmom po redu Sajmu zdrave hrane koji je održan u Sopotu, Centar za organsku poljoprivredu (COP) iz Užica osvojio je jednu od dve nagrade što je visoko priznanje za sve užičke poljoprivrednike koji su se odlučili za organsku proizvodnju hrane.

Užičani su izložili kozji sir sa raznim začinima, organska jaja i med, a Centar je za svoj celokupan višegodišnji angažman dobio nagradu.

-Na Sajmu je učestvovalo 50 izlagača, najviše iz Beograda, a i naša reprezentacija dostojno je predstavila Užice sa šest predstavnika. Izuzetno nam je drago što smo prepoznati kao ozbiljna organizacija i za to dobili visoko priznanje ne samo zbog proizvoda koje smo izložili nego i zbog svega što smo u prethodnom periodu uradili na promociji i proizvodnji zdrave hrane što je podržala i lokalna samouprava – rekao je profesor Nikola Bajić, predsednik COP-a koji okuplja 16 proizvođača, odnosno kooperanata. Posle javnog oglasa za živinarstvo nedavno je za 15 domaćinstava podeljeno 750 nosilja. Cena organskih jaja trenutno je 20 dinara uz tendenciju da iznosi 25-30 dinara ukoliko su sertifikovani kao organski proizvod.

-U svetu postoje divni primeri koji podstiču razvoj organske poljoprivrede, poput Kube koja je pre trideset godina zabranila upotrebu hemije i agrohemije u poljoprivredi. Na Kubi se proizvodi više organske hrane, a životni vek ljudi je produžen za 8 godina. Ministarstvo prosvete Kine je donelo odluku, da ko god završi osnovnu, srednju školu, fakultet mora da zasadi deset sadnica drveća što je ukupno 30 sadnica tokom školovanja. U Londonu na 500 metara od škola zabranjene su prodavnice brze hrane. Evropska unija je prošle i ove godine izdvojila 250 miliona evra za edukaciju organske poljoprivrede kao i za topli obrok svim đacima u osnovnim i srednjim školama zemalja članica – navodi primere iz sveta profesor Bajić koji očekuje više programa i kod nas. Prema njemu šansa je i u velikom programu Grada Užica u vezi zaštite akumulacije Vrutci koja snabdeva vodom 80.000 stanovnika sa tri zaštitne zone po odluci Vlade Srbije.

-U zoni zaštite predviđeno je da se na desetinama hektara zemlje ne sme koristiti hemija, a naša zadruga “Zdravac” i COP će se maksimalno založiti za što više proizvođača organske hrane i na ovom području, – navodi Bajić uz tradicionalnu poruku “Mislimo pozitivno i jedimo organsku hranu”.

Korak do sertifikata

U fazi konverzije sa konvencionalne na organsku poljoprivredu u Užicu je 16 proizvođača. Posle dolaska Centralne komisije za sertifikaciju za oblast kozarstva, živinarstva i pčelarstva očekuju da će polovina proizvođača dobiti sertifikat.- U Srbiji samo Novi Sad izdvaja više novca za organsku poljoprivredu od Užica – ističe profesor Bajić.

Dragica Stevanović, proizvođač organskih jaja iz Volujca

Pre par godina nisam posvećivala pažnju organskoj proizvodnji, jer živim u sredini gde jedemo zdravu hranu i živimo zdravo. Međutim, tek sam saznala koliko je to vredno i kvalitetno kada sam upoznala ljude koji koriste organsku hranu, kupuju i cene. Organsko živinarstvo je zahtevno sa puno rada. Kupovinu određuje standard, a jaja iz kaveza koju većina kupuje su 12 dinara, a domaća 20 dinara. Prilikom posete emisije “Znanje-imanje” kuvali smo dva jaja – kupljeno u marketu i domaće i kada smo ih rasekli razlika je bila uočljiva, a hranljivi sastav je potpuno drugačiji, gvožđe, minerali i drugo. Koke su ceo dan na otvorenom, na suncu, kljucaju pesak, gliste, dok u kavezu jedu ono što im se da, voda i koncentrat.

Milomir Stanojčić iz Bioske, proizvodnja kozjeg sira

Nagradu u Sopotu smo zaslužili, ali nismo je očekivali s obzirom na veliku grupu izlagača i dodelu dve nagrade od kojih smo mi iz Užica dobili jednu. To je podstrek za nas da nastavimo sa Centrom za organsku poljoprivredu. Proizvodili smo i do sada zdravu i kvalitetnu hranu, ali u Sopotu su posetioci videli da mi to već imamo. Siguran sam da sertifikat organskog kozjeg sira zaslužujem i da ga i sada imam, samo ne na papiru. I to s obzirom na kvalitet i način ishrane koza i pripreme sira sa kojim idemo na tržište. Papir koji ćemo dobiti jeste potvrda svega toga, ali sertifikacionoj kući zameramo kašnjenje…

Darko Milić iz Užica, kozarstvo i živinarstvo na području Bioske

U konverziji smo tri godine u proizvodnji kozjeg sira i organskih jaja. U osvrtu na prethodne tri godine mogu reći, teško je, ali ide nabolje. Organska hrana koju nabavljamo je izuzetno skupa, a cena organskih proizvoda bez sertifikata niska. Na korak smo do dobijanja sertifikata i nadam se da ćemo ovoga puta proći sve kontrolne tačke. Najteže u postizanju standarda jeste što su parcele izuzetno male i ne možemo da proizvedemo dovoljnu količinu žita. Zasada nema problema sa plasmanom i sve što proizvedemo prodamo u Beogradu, ali po nižim cenama čekajući sertifikat.