Pocetna Kultura Glasnost ćutanja

Glasnost ćutanja

899
0
Podelite

Krajem oktobra u izdanju užičkog Istorijskog arhiva iz štampe je izašla nova knjiga „Glasnost ćutanja“ koja sadrži govore, članke, ratna pisma i sećanja Slobodana Penezića Krcuna.

Knjiga „Glasnost ćutanja“ nastavak je objavljivanja arhivske građe iz ličnog fonda Slobodana Penezića Krcuna, koji se čuva u Istorijskom arhivu u Užicu. Prethodno je objavljena knjiga „Pisma bez kurira“, koju čini prepiska Slobodana sa suprugom Grozdanom Zinom.

Priređivač, Željko V. Marković u ovoj knjizi obradio je govore, članke, ratna pisma i sećanja Slobodana Penezića Krcuna. U svojoj recenziji prof. dr Radojica Lazić ističe:

„Analizirajući ono što je priređivač pripremio za publikovanje stiče se utisak da je i u ratu i nakon njegovog završetka Krcun ostao beskompromisan borac u ostvarivanju ideala koje je postavila Komunistička partija.

Ipak, njegovi govori, kao najvišeg državnog rukovodioca u Srbiji (predsednik Izvršnog veća), razlikuju se i odudaraju od ustaljene retorike toga vremena. Svoje misli izražavao je jasno i konkretno. Neosporna je činjenica da je pored Aleksandra Leke Rankovića, bio najomiljeniji srpski političar i rukovodilac u tom periodu.
Novija istoriografija imaće, svakako priliku, a tome će doprineti i druga, do sada nedovoljno dostupna i neistražena građa, da potpunije sagleda ulogu Slobodana Penezića tokom Drugog svetskog rata i u kasnijem periodu, kada je obavljao najvažnije državne funkcije. U tome, sasvim sigurno, svoj doprinos daće knjiga „Glasnost ćutanja“.

Knjigu je pripremio za štampu Dragan Filipović („List rujanski“), lektor i korektor je dr Tatjana Bogojević, a štampana je sredstvima Grada Užica je u tiražu od 500 primeraka.