Pocetna Ekonomija Najveća posećenost na Zlatiboru

Najveća posećenost na Zlatiboru

583
0
Podelite

Prema podacima PKS-RPK Užice, tokom prvih devet meseci ove godine, područje koje pokriva ova regionalna komora, posetilo je ukupno 199.538 gostiju i to je 14 odsto od ukupnog broja dolazaka u Republiku Srbiju.

U preseku privrednih kretanja na području koje pokriva Regionalna privredna komora Zlatiborskog upravnog okruga u prvih devet meseci ove godine, kaže se između ostalog, da su uslovi poslovanja privrednih subjekata u oblasti turizma u ovoj godini u značajnoj meri izmenjeni usled delovanja virusa COVID 19. Najveći uticaj krize bio je tokom prvog talasa pandemije, u martu, kada su turistički objekti bili u potpunosti zatvoreni. Od maja dolazi do blagog povećavanja obima posla ali ni u približnom obimu karakterističnom za taj period godine. Najviše gostiju bilo je tokom letnjih meseci na najatraktivnijim destinacijama, u prvom redu planinskim mestima, Zlatiboru, Tari i Zlataru. Od septembra, kako se navodi u analizi, zabeležena je tendencija smanjenja broja gostiju kako zbog završetka turističke sezone tako i zbog izostanka gostiju koji su tokom ovih meseci bili redovni posetioci kongresa i stručnih skupova.

Tako je prema podacima PKS-RPK Užice, područje koje pokriva ova regionalna komora, posetilo ukupno 199.538 gostiju i to je 14 odsto od ukupnog broja dolazaka u Republiku Srbiju, a koji su ostvarili 15 procenata noćenja u poređenju sa ukupnim brojem noćenja evidentiranim u Republici Srbiji.

Turistički promet u planinskim centrima na ovom području izražen ukupnim brojem dolazaka turista u prvih devet meseci opao je za 35,62 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je ukupan broj noćenja manji za 29,82 procenta. U planinskim centrima na području koje pokriva RPK Zlatiborskog upravnog okruga ostvareno je ukupno 176.925 dolazaka turista. Najveća posećenost bila je na Zlatiboru gde je boravilo ukupno 126.426 turista. Na Tari koja je druga po broju dolazaka, boravilo je u ovom periodu 28.005 turista, na Zlataru 9.126, a u Mokroj Gori 9.002 gosta.