Pocetna Čajetina Podrška rodnoj ravnopravnosti

Podrška rodnoj ravnopravnosti

708
0
Podelite

Vlada Švajcarske podržava jačanje rodne ravnopravnosti u 28 gradova i opština u Srbiji, među kojima su i opštine iz užičkog kraja, Kosjerić, Nova Varoši Čajetina.

Program Swiss PRO je u okviru javnog poziva „Da ravnopravnost postane stvarnost“ podržao 28 lokalnih samouprava da realizuju projekte koji imaju za cilj osnaživanje mehanizama za rodnu ravnopravnost. Direktnu korist od ovih projekata imaće više od 5.000 građanki i građana.

U saopštenju za javnost se navodi da: „Uz podršku Vlade Švajcarske vrednu više od 90.000 evra i doprinos lokalnih samouprava u iznosu od 25.000 evra biće realizovane aktivnosti koje doprinose povećanju učešća žena u procesu donošenja odluka, unapređenju položaja žena u lokalnoj zajednici, naročito žena na selu i pripadnica ranjivih grupa, kao i ekonomskom osnaživanju, zdravlju žena i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. Projekti su usmereni i na promociju Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, kao i na unapređenje kompetencija lokalnih mehanizama.“

Više informacija o svakom projektu može se saznati na internet stranici programa Swiss PRO. Projekti su odabrani u okviru javnog poziva koji je trajao od 10. septembra do 23. oktobra ove godine i bio otvoren za 96 gradova i opština iz regiona Šumadije i zapadne Srbije i regiona Južne i istočne Srbije.

Javni poziv je sprovoden u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti– Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opštna (SKGO).