Pocetna Ekonomija Do kraja januara onlajn prijava za dualno obrazovanje

Do kraja januara onlajn prijava za dualno obrazovanje

853
0
Podelite

Poslodavci koji žele da se uključe u sistem dualnog obrazovanja do kraja januara mogu da podnesu onlajn prijavu preko veb portala Privredne komore Srbije http://portal.dualnoobrazovanje.rs/. Najkasnije 10 dana od datuma podnošenja prijave, poslodavci sa područja Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga podnose prateću dokumentaciju za akreditaciju elektronskim putem na mejl: office.uzice@pks.rs ili na adresu RPK Zlatiborskog upravnog okruga.

Privredna komora Srbije, već godinama unazad, prepoznata je kao jedan od ključnih aktera u procesu uvođenja dualnog obrazovanja, s obzirom da se nova metodologija upisa u srednje škole bazira na potrebama privrede. U tom smislu, zadatak PKS/RPK je da sagleda realne potrebe privrede i da zastupa njene interese u vezi sa upisom obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja, obaveštavaju iz Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga.

Poslodavci koji žele da se uključe u sistem dualnog obrazovanja do kraja januara mogu da podnesu onlajn prijavu preko veb portala Privredne komore Srbije (PKS) http://portal.dualnoobrazovanje.rs/. Proces prijavljivanja je potpuno digitalizovan i pojednostavljen tako da u tri koraka svi zainteresovani mogu napraviti profil i podneti prijavu. Najkasnije 10 dana od datuma podnošenja prijave, poslodavci sa područja Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga podnose prateću dokumentaciju za akreditaciju elektronskim putem na mejl: office.uzice@pks.rs ili na adresu RPK Zlatiborskog upravnog okruga. Više informacija poslodavci mogu dobiti na internet stranici www.dualnoobrazovanje.rs Konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doneće objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem marta 2021. godine.

Učenici po dualnom sistemu, obrazovanje stiču u školi i kompaniji gde usvajaju praktična i primenljiva znanja i veštine u realnom radnom okruženju. Do sada je više od 4.000 učenika u Srbiji završilo školovanje po dualnom modelu obrazovanja i oko 70 odsto je našlo posao upravo u kompanijama u kojima su učili kroz rad ili u okviru struke. Oko tridesetak odsto je nastavilo dalje školovanje, što je takođe jedna od prednosti dualnog obrazovanja, jer čak i kompanije stipendiraju nastavak školovanja đaka koji im se kasnije vrate kao kadrovi sa visokom obrazovanjem.

U tekućoj 2020/2021. školskoj godini oko 6.900 srednjoškolaca učenje kroz rad realizuje u skoro 900 kompanija, za jedan od 47 obrazovnih profila. Najtraženiji su iz mašinske i elektroindustrije, kao i oni iz oblasti ugostiteljstva, turizma i trgovine. Na inicijativu privrede, od sledeće 2021/2022. školske godine uvode se i novi profili kao što su tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, obućar, trgovinski tehničar, stolar i tehničar štampe.