Pocetna Društvo Počeo da stiže otpad iz Potpećkog jezera na deponiju „Duboko“

Počeo da stiže otpad iz Potpećkog jezera na deponiju „Duboko“

1024
0
Podelite

Prve količine otpada iz Potpečkog jezera kod Priboja od jutros su počele da stižu na Regionalnu deponiju „Duboko“. Na zahtev Ministarstva za zaštitu životnu sredinu JKP „Duboko“ primiće PET ambalažu i ostali otpad koja će se dalje reciklirati, prodavati i neće odlaziti na telo deponije.

-Tačne količine otpada još se ne znaju, a krupan drveni otpad se izdvaja na brani i on se posebno deponuje. U tom otpadu najviše ima PET ambalaže i on će biti selektovan i baliran, a zatim ćemo ga prodati tako da ćemo imati i finansijsku dobit –objasnio je mr Momir Milovanović, direktor JKP „Duboko“.

I ostali  otpad će biti tretiran uz  nadoknadu, a obezbeđen je prostor za sakupljanje tog plutajućeg otpada iz Potpečkog jezera.

Na konferenciji za medije u JKP „Dubokom“ istaknut je značaj i potpisanog ugovora u okviru projekta prekogranične saradnje sa Bosnom i Hercegovinom. „ Uspostavljanje sistema upravljanja kabastim otpadom na teritoriji gradova Užice i Tuzla” naziv je projekta čiji je nosilac Regionalni centar za upravljanje otpadom “Duboko” Užice, dok su partneri na projektu JKP Komunalac i Centar za ekologiju i energiju Tuzla.

-Vrednost ovog projekta  je preko 576 hiljada evra a veoma je važno da će zahvaljujući ovom projektu dva grada Užice i Tuzla dobiti dva šredera i 40 kontejnera. Početak projekta biće 1. marta a rok za realizaciju je 18 meseci- rekao je Dragoljub Stojadinović, zamenik gradonačelnika Užica.

Regionalni centar za upravljanje otpadom „Duboko“ je po treći put nosilac projekta upravljanja otpadom.

-Ovim rešavamo gorući problem kabastog otpada koji se pojavljuje u svakoj lokalnoj samoupravi. Taj otpad se drugačije zbrinjava  u odnosu na komunalni otpad. Kroz ovaj projekat biće rešen sav kabasti otpad u devet lokalnih samouprava koje su u osnivači Regionalnog centra „Duboko“-precizirao je direktor Milovanović.

Šreder koji će biti dobijen moći će da reciklira i građevinski otpad koji je takođe veliki problem u gradu. On će ubuduće biti  iskorišćen u putnu mrežu za nasipanje ili za prekrivanje tela deponije.

Podsetimo i da je krajem prošle godine Ministarstvo za zaštitu životne sredine izdvojilo 96 miliona dinara za proširenje i sanaciju tela deponije.