Pocetna Društvo Oporavak privrede kroz ciljane programe i podsticaje

Oporavak privrede kroz ciljane programe i podsticaje

513
0
Podelite

Ministarstvo privrede i Razvojna agencija Srbije pripremili su niz programa za rešavanje problema koje je uzrokovala pandemija čije okončanje može da se očekuje ove godine. Kraj problematične situacije doneće rast privrede u 2021. godini, a da bi se privreda što lakše oporavila pripremljeni su podsticaji za investicije i rast domaćih preduzeća, objavljeno je na sajtu Privredne komore Srbije.

Ukoliko se ostvare svi programi i iskoriste njima predviđeni podsticaji, u privredu Srbije će se investirati najmanje 9,2 milijarde dinara. Iz Ministarstva privrede poručuju da su u završnoj fazi pregovora sa Evropskom investicionom bankom (EIB) za kredit od 200 miliona evra, kroz koji bi se plasirala nova linija investicionih kredita za podsticanje rasta malih i srednjih preduzeća. „Ovo bi bili izuzetno povoljni krediti, kakvi do sada nisu plasirani na našem tržištu, a povoljnost bi se ogledala kroz dugu ročnost i povoljnu kamatnu stopu – ističu u Ministarstvu privrede“. Privrednici u 2021. godini mogu da računaju i na podršku kroz programe Razvojne agencije Srbije.
Ukupan iznos bespovratnih sredstava iz budžeta koji je planiran za sprovođenje četiri programa podrške je – dve milijarde dinara. Od toga se 1,55 milijardi dinara odnosi na „Program za podršku malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme“, 200 miliona namenjeno je „Programu za razvojne projekte“, a 150 miliona za „Program za podršku početnicima u poslovanju“. Za podršku ženama, početnicama u poslovanju, planirano je da se izdvoji iz budžeta 100 miliona dinara bespovratnih sredstava.

U nameri da se što više doprinese punom oporavku domaćeg preduzetništva i daljem privrednom uspehu, započetom pre izbijanja globalne pošasti, na raspolaganju će biti i dodatna sredstva i brižljivo kreirani podsticaji.