Pocetna Društvo Svečano puštena u rad Gold gondola

Svečano puštena u rad Gold gondola

265
0
Podelite

Panoramska Gold gondola na Zlatiboru, najduža tog tipa u svetu, svečano je danas otvorena u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Ja sam ponosan na ovu gondolu. Došao sam da čestitam onima koji su na ovome radili, uradili su veliku stvar za Srbiju. Osim puta do Požege, koji će biti gotov do kraja ove godine, do Svetog Nikole, uradićemo obilaznicu oko Zlatibora”, rekao je Vučić i dodao da će “Zlatibor približiti Beogradu i drugim krajevima naše zemlje”.

Kako je poručio predsednik Srbije, došao je da podrži jedan važan projekat i istakne koliko se raduje svakom uspehu što dobro donosi našoj zemlji.

“Od mene neće čuti da je gondola loša zato što je njenu izgradnju inicirao neko drugi. Pomoći ćemo oko više stvari ovde”, istako je on.

Stamatović: “Današnja poseta predsednika Aleksandra Vučića treba da bude shvaćena kao početak dijaloga između opozicije i vlasti”

Predsednik opštine Čajetina i lider opozicione stranke Zdrava Srbija Milan Stamatović izjavio je danas da poseta predsednika Aleksandra Vučića Zlatiboru predstavlja početak dijaloga između vlasti i opozicije.

“Današnja poseta predsednika Aleksandra Vučića treba da bude shvaćena kao početak dijaloga između opozicije i vlasti”, kazao je Stamatović i dodao da je bilo potrebno uveriti predsednika da je ovaj projekat od opšteg interesa.

Stamatović je izrazio zahvalnost što je Vučić shvatio da je ta investicija od opšteg interesa i što su uz njegovu pomoć uspeli da otkoče realizaciju projekta i dobiju sve potrebne dozvole.

Stamatovićeva stranka je bila deo Saveza za Srbiju u čijem je sastavu bilo više stranaka među kojima i SSP Dragana Đilasa i prva je koja je izašla iz tog saveza.

Savez za Srbiju više ne postoji, jer je u međuvremenu formirana Udružena opozicija Srbije.

Gondola povezuje centar Zlatibora i najviši planinski vrh Tornik preko Ribničkog jezera, u dužini od devet kilometara.

Gradnja gondole je počela 2016. godine, a investicija je vredna oko 13 miliona evra.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, potpredsednik kompanije “Poma” Kristijan Buvije, ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Vožnja od centra Zlatibora do skijališta Tornik u jednom smeru traje oko 25 minuta. Cena vožnje je 1.000 dinara za odrasle, a 550 za decu, u oba smera. Deca do šest godina starosti mogu da se voze besplatno uz uslov da su u pratnji bar jedne odrasle osobe.

Panoramska gondola je jedna od najvećih investicija opštine Čajetina. Vožnja Gondolom pruža prelep pogled na živopisne pejzaže Zlatibora, a kod Ribničkog jezera se nalazi međustanica.

Gondola trenutno ima kapacitet 600 putnika po satu u 55 zasebnih kabina sa po 10 mesta. Maksimalan kapacitet gondole je 90 kabina i 1.000 putnika po satu.

Pre zlatiborske gondole najduža svetska gondola bila je TianmenShan Cable Car gondola duga 7,4 kilometra koja se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Zhangjiasie u Kini, u okviru kojeg je snimljen kultni film Avatar, nagrađen oskarom reditelja Džejmsa Kamerona.

Srce gondole nalaziće se na međustanici kod Ribničkog jezera, gde je planiran razvoj projekta Novi Zlatibor, turizam visoke kategorije na više od 200 hektara zemlje.

Ostavite odgovor