Pocetna Društvo DS: Uzurpacija javne površine

DS: Uzurpacija javne površine

771
0
Podelite

Nakon Stranke slobode i pravde i Gradski odbor Demokratske stranke u Užicu, reagovao je na nezvanične informacije pojedinih stanara zgrade u ulici Petra Ćelovića, da je u toku pokušaj uzurpacije funkcionalne javne površine od strane NN lica u funkciji investitora.

“Prolaz koji je „viđen“ za zatvaranje ima i funkciju otvora za ventilaciju samog Trga koji u jednom trenutku može da primi i preko 10.000 građana. Sa ciljem pročišćenja vazduha u gradu koji obara neslavne rekorde u zagađenosti vazduha, na prostoru Trga Partizana je u arhitektonskom smislu ostavljen i drugi pasaž – prolaz koji se nalazi naspram pomenutog, ali na zapadnoj strani Trga i koji izlazi na dečji teren u ulici Strahinjića Bana.

Podsećamo sugrađane da je Trg Partizana otpočeo sa gradnjom 7. decembra 1959. godine a radovi su završeni 5 juna 1961.godine, te da se Trg Partizana svojom urbanističkom sveobuhvatnošću, jedinstvenom urbanistički dizajniranom prostoru u formi scenske postavke na više nivoa, smatra najvišim dometom srpske arhitetkture i urbanizma. Primenjeno urbanističko rešenje Trga Partizana je svojevremeno pariski prestižni časopis „Arhitektura danas“ opisao kao sjajno idejno rešenje urbanog graditeljstva u funkciji čoveka.

Demokratska stranka oštro osuđuje ovaj necivilizacijski pokušaj uzurpacije javnog prostora koji pripada svim Užičanima a u korist intresa male grupe pojedinaca.

Na samom kraju postavljamo pitanje i za gradonačelnicu Užica, da li grad Užice učestvuje u ovom „projektu“ obzirom da direktor jednog JP učestvuje u lobiranjustanara u ulici Petra Ćelovića 4 da svojim potpisima daju saglasnost za ovaj necivilizovan pokušaj narušavanja jedinstvenog izgleda Trga, koji je poznat i izvan granica Srbije” navodi se u saopštenju užičkog Gradskog odbora Demokratske stranke.