Pocetna Društvo Užički DS: Apel da udžbenici budu besplatni

Užički DS: Apel da udžbenici budu besplatni

646
0
Podelite

“Godinama unazad svedoci smo brojnih inicijativa, projekata povodom obezbeđivanja besplatnih udžbenika za obavezno osnovno obrazovanje koje je po zakonu RS Srbije besplatno. Takođe smo svedoci razočaranja roditelja kada se ne ostvare razna obećanja i kupovina udžbenika iz godine u godinu znatno opterećuje ionako skromna i otežana primanja”, saopštio je Resorni odbor za prosvetu Gradskog odbora Demokratske stranke Užice. Osim toga, oni u saopštenju navode:

“Pravo na besplatne udžbenike prema odluci Vlade Srbije imaju učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica, đaci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i učenici koji su treće dete ili svako naredno dete koje je u sistemu školovanja. Sve to u praksi može, ali i ne mora biti jer roditelji odnosno staratelji šalju prijave za besplatne udžbenike uz odgovarajuće dokaze da deca zaista imaju pravo na njih.

Ove godine imamo jedinstvenu priliku da podržimo kampanju Srbina iz Amerike: Rušenje monopola stranaca koji štampaju preskupe udžbenike u Srbiji.

Naime prof.dr Aleksandar Kavčić i njegova Fondacija “Alek Kavčić” su učenicima obezbedili besplatan pristup udžbenicima na internetu na sajtu “BESPLATNA BIBLIOTEKA” besplatnabiblioteka.com .

Do sada su dostupni udžbenici za III I VII razred. Škole do aprila 2021. godine vrše odabir udžbenika za narednu školsku godinu. Za preostale razrede udžbenici su u intezivnoj pripremi i u narednom periodu će biti dostupni.

Ovim putem apelujemo na roditelje, prosvetne radnike i njihove sindikate, ugledne javne ličnosti da se udruže i podrže ovaj izvanredan projekat i konačno se ispoštuje zakon RS Srbije da učenici obaveznog osnovnog obrazovanja imaju zaista besplatne udžbenike”, navodi u saopštenju Gradski odbor Demokratske stranke Užice.

Podelite
Prethodni članakRezerve krvi na minimumu
Sledeći članakBrdo i dalje klizi