Pocetna Društvo Brdo i dalje klizi

Brdo i dalje klizi

2375
0
Podelite

Klizište u Ulici Svetozara Markovića u Koštici koje se pokrenulo protekle noći i dalje ugrožava bezbednost stanara privatnih kuća na potezu oko 50 metara.

Bez struje je oko 300 stanovnika ovog dela Koštice zbog prekida niskonaponske mreže i prekida kabla prouzrokovanog pomeranjem tla, a ekipe Elektrodistribucije na terenu pokušavaju da premošćavanjem mreže obezbede dotok struje. Za sada vodosnabdevanje u ovom delu Užica nije ugroženo i stanovnici imaju vodu.

Problem građana u ovom delu Užica je dugogodišnji i radovi na sanaciji izvode se gotovo svake godine,a problem ne rešava.

Sugrađanka Dragana kaže da se svakog leta  “nešto radi” i kritikuje rad ranije Direkcije za izgradnju, danas “Užice razvoja” za izostanak rešenja dugogodišnjeg problema za koji je izgleda potrebno dosta novca.

-Rečeno im je šta treba da urade da bi ovo stalo! Potrebno je tri-četiri kaskandne kamene podzide da se ozidaju ispod klizišta kako bi se zaistavilo. Rečeno im je to pre deset godina. I svake godine se ovo dešava i klizište ponavlja – kaže Dragana. Ona dodaje da su građani na prvu pojavu  pomeranja zemlje od oko 30 centimetara slikali prizor i širili društvenim mrežama.  Ali reakcija je izostala da bi visina klizišta sada bila skoro metar i svakog časa se uvećava.

-Kada sam pitala tehničarku prošlog puta zašto stavljaju “podzidicu”, odgovorila mi je “ženo da li je tebe neko nešto pitao” – seća se Dragana “dijaloga” tokom prethodnih radova na ugroženoj deonici u Ulici Svetozara Markovića.

Na terenu smo zatekli ekipe EPS-a i postavljanu tablu “Niskogradnje”. Čeka se da ove ekipe završe svoj deo posla. A da li će i ovoga puta biti “podzidica” ili trajno rešenje od strane nadležnih videćemo.

Za sada od njih možemo čuti da su kuće na ugroženom potezu građene bez građevinske dozvole koja podrazumeva ispitivanje tla na kome se gradi.  To svakako ne znači i ne može biti opravdanje za problem koji se ne rešava deceniju.