Pocetna Društvo U užičkom Studentskom domu u funkciji i kuhinja

U užičkom Studentskom domu u funkciji i kuhinja

928
0
Podelite

Od druge polovine januara studenti mogu da koriste usluge ishrane, tako da je zaokružen proces funkcionisanja doma

U novom Studentskom domu u Krčagovu zbog epidemijske situacije trenutno boravi oko 50 studenata i taj broj se menja na dnevnom nivou u zavisnosti od njihovih obaveza na Pedagoškom fakultetu i Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija-Užice.

Novi savremeno opremljeni Studentski dom po najvišim standardima počeo je sa radom u oktobru 2019.godine sa povećanim kapacitetom od 274 mesta u okviru koga su i dve sobe za studente sa posebnim potrebama. Ovo je znatno povećanje kapaciteta i kvaliteta smeštaja u odnosu na bivši smeštaj studenata u barakama u Turici sa 112 mesta u veoma lošim uslovima stanovanja.

-Najveći broj studenata je iz opština Zlatiborskog okruga, zatim iz Valjeva, Beograda, drugih gradova u Srbiji ali i iz Crne Gore i Republike Srpske. Završetkom novog doma i preseljenjem studenata iz baraka u Turici dobijeni su odlični uslovi za smeštaj i ishranu. Prošle školske godine u domu je bilo smešteno 165, a ove godine 196 korisnika-ističe Milivoje Ristanović, direktor Studentskog centra Užice.

U trenutnoj epidemijskoj situaciji studenti plaćaju smeštaj jer borave u domu u skladu sa obavezama na visokoškolskim ustanovama.

-Kuhinja nije bila u funkciji kada je novi dom počeo sa radom zbog grešaka u projektu, jer nisu bile predviđene haube za ventilaciju. Opremanje je završeno u decembru 2019.godine a tokom prošle godine otklonjeni su nedostaci i u oktobru je dobijena upotrebna dozvola, a posle sprovedene javne nabavke za ishranu, kuhinja je počela da radi u drugoj polovini januara ove godine. Zahvaljujući Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prošle godine izvršeno je dodatno opremanje kuhinje u vrednosti oko pet miliona dinara-objasnio je Ristanović.

Sa radom kuhinje sada je u Studentskom centru Užice zaokružena celina osnovne delatnosti smeštaja i ishrane studenata. Restoran i kuhinja su u okviru prostora doma i nisu posebno odvojeni kao što je to bilo u bivšem domu u Turici. Nova kuhinja je u fazi implementacije HASAP sistema bezbednosti hrane. Kuhinju čini prostor za preradu mesa, ribe, kao i posebno za obradu testa, voća, povrća, kao i hladna i topla kuhinja, uz postojanje samouslužne linije između kuhinje i restorana.

U restoranu ima 140 mesta ali zbog poštovanja epidemijskih mera koristi se 35 stolova sa po jednim mestom za vreme obroka. Studenti su u obavezi da uzmu minimum obroke za 10 dana, a ostale dokupljuju u toku meseca po potrebi. U kuhinji radi iskusan kadar koji je taj posao obavljao i u bivšem domu tako da studenti imaju samo pohvale za ishranu.

Anđela Stefanović, iz Bajine Bašte, studentkinja zdravstvene nege na Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija navodi da -najviše mi znači što su u studentskoj menzi pristupačne cene, a hrana je super. Svima nam se sviđa, a najviše volim večeru, ali i ručak je odličan jer imamo i kolače. Zbog epidemijske situacije u domu boravim samo kada imam obaveze na Akademiji.

Marina Stefanović, iz Arilja, studentkinja menadžmenta na Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija rekla je- da joj se najviše dopada ručak jer imamo dodatno i voće, a i ostali obroci su super. Zadovoljna sam uslovima u domu i cene su sasvim korektne. Pretežno vreme provodim u domu i zaista sam zadovoljna svim uslugama namenjenim studentima.

Milka Filipović, šef Službe za ishranu studenata dodaje da -sve funkcioniše u najboljem redu i zadovoljni smo što imamo ovakve uslove za rad. A i čast je da radimo u ovako savremeno opremljenom objektu. U poređenju sa bivšim domom ovo je zaista izuzetno jer je sve novo i savremeno što nam daje mogućnost pružanja izuzetno kvalitetnih usluga.