Pocetna Društvo Protest protiv gradnje nove minihidroelektrane na Vrutcima

Protest protiv gradnje nove minihidroelektrane na Vrutcima

1241
0
Podelite

U organizaciji Građanske čitaonice “Libergraf” na platou ispred Gradske kuće održan je protest protiv izgradnje nove minihidroelektrane ispod brane Vrutci.

U ime građana Vladan Sinđić je pročitao zahteve kojima se od gradske uprave traži da građanima pruži obaveštenje o tome kakvi se to radovi izvode na brani i zatraženo od Ministarstvu građevine da izvrši inspekcijski nadzor.

– Radovi koji su izvedeni i koji se izvode ne ukazuju na to da se ništa ne dešava slučajno! Izvedena je cev promera 1,20 metar i drugi lokacijski uslovi ukazuju da EPS sprema novu minihdiroelektranu snage 1,9 megavata koja je pet puta veća neo snaga postojeće. Protok vode koja bi koristila nova minihidroelektrana je četiri puta veći nego što grad Užice koristi vode iz akumulacije Vrutci – rekao je Sinđić koji je govorio na protestu.

On je negirao navode iz današnjeg saopštenja gradskog rukovodstva rekavši da za sve postoje dokazi koje građani i „Libergraf“ poseduju.

-Uputili smo zahtev Ministarstvu građevine da utvrdi da li za radove na Vrutcima postoji građevinska dozvola jer gradska uprava tvrdi da je u pitanju investiciono održavanje, a siguran sam da se radovi ne mogu podvesti pod održavanjem – izričit je Sinđić.

On je podsetio da je mala centrala ispod brane Vrutci instalisane snage 400 kilovata, dok je 1,9 megavata pet puta više koliko se odnosi na novu koja bi “povlačila” 3,6 kubnih metara vode u sekundi, a potrošnja grada Užica trenutno 0,8 kubika u sekundi.

– Građani nemaju poverenja da će se veće povlačenje vode koristiti za pražnjenje akumulacije usled poplavnog talasa. Svedoci smo kada god je centrala radila, vodostaj je bio na veoma niskom nivou, alge su se množile, a jezero bivalo crvene boje – naveo je Sinđić koji je izrazio spremnost na radikalizaciju protesta kako se više nikad ne bi dozvolilo korišćenje akumulacije u energetske svrhe i dodao da brana nije pravljena za proizvodnju električne energije nego za vodosnabdevanje Užica.

Kako je rečeno na večerašnjem protestu u Užicu je iskorišćena prilika da se spreči gradnja minihidroelektrane u Ročnjaku i pre dve godine stavi dozvola van snage.

-Nismo na vreme reagovali da se spreči unakažavanje simbola grada centrale “Pod gradom”, nismo imali prilike da sprečimo gradnju centrale u Ravnima i reci Prištavici, ali učinićemo sve da se spreči izgradnja bilo kakve centrale na Vrutcima – izričit je Sinđić koji je najavio nova okupljanja u slučaju izostanka relevantnih informacija i nastavka radova.

Protest je protekao mirno uz učešće nekoliko desetina građana koji su aplauzom podržali sve zahteve koji se odnose na zaštitu vodotokova na teritoriji grada kako se ne bi našli u cevima malih elektrana.