Pocetna Društvo Studenti u centru studiranja

Studenti u centru studiranja

1021
0
Podelite

Studenti Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija- odsek Užice na predlog Studentskog parlamenta uz podršku svih u školi usvojili su da Dan studenata Akademije bude 4.april, kada je  i Međunarodni dan studenata. Sada s obzirom na epidemiološku situaciju nisu u mogućnosti da organizuju manifestacije, turnire i druženja kao proteklih godina. Zato poručuju da nastavljaju da planiraju  aktivnosti nadajući se da će uskoro moći ponovo da budu svi zajedno. Povodom ovogodišnjeg Dana studenata upućuju pozive budućim kolegama navodeći svoja iskustva, aktivnosti i planove.

Milkica Gačić, predsednik Studentskog parlamenta Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija navodi da zbog epidemiološke situacije zbog koronavirusa akcije sprovode preko društvenih mreža, ali i podseća  da su u proteklom periodu učestvovali u akciji prikupljanja sredstava za novogodišnje paketiće sa Fondacijom dr Danice Grujičić. To je bila prilika da ne rade onlajn, a zatim su  uradili snimak za osobe sa invaliditetom u saradnji sa Unijom studenata Užica i Unijom užičkih srednjoškolaca.

-Unija studenata Užica je partner Studentskom parlamentu u skoro svim aktivnostima, a ove godine smo kod Grada konkurisali sa projektom za izgradnju rampe namenjene kolegama sa invaliditetom na ulaznom stepeništu Akademije. Cilj nam je da napravimo platformu ili lift koji će njima pomoći, a mi ćemo tako pokazati solidarnost i da smo svi jednaki. S obzirom da je Akademija regionalnog karaktera veoma je važno da to obezbedimo za kolege sa invaliditetom, jer i novi Studentski dom u Krčagovu ima sobe za njih- naglasila  je Milkica.

Ona dodaje da im nedostaju druženja i povezanost studenata, a  da svoje kolege sa prve godine nisu mogli  ni da  upoznaju zbog onlajn rada.

Jelena Papić, student master studija iz Unije studenata Užica kaže da je ovo prilika i da pozovu buduće studente da se prijave na pripremnu nastavu na Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija koja im je neophodna za uspešno polaganje prijemnog ispita. Pripremna nastava planirana je od 10.maja do 11. juna svakog radnog dana.

-Pozivam ih na osnovu mog iskustva u dosadašnjem školovanju, kao i da dodatno u okviru Unije studenata slobodno vreme  iskoriste na najbolji način kroz razne aktivnosti, putovanja, humanitarne akcije… Naša organizacija prepoznata je ne samo u gradu nego i šire, pa je  to još jedna  preporuka studentima da budu društveno odgovorni. U rad Unije mogu da se  uključe preko naše fejsbuk i instagram stranice-objasnila je Jelena.

Filip Grujić, student prve godine osnovnih studija i član Unije studenata  izdvaja aktuelnu situaciju sa Covid-19 i navodi -da su studenti zbog toga uskraćeni i nemaju mogućnosti saradnje i kontakta sa profesorima ali i kolegama. Studentski parlament je proteklih godina imao uspešne projekte sarađujući sa Unijom i Fondacijom, ali ova situacija je sve to sada usporila-.

Bez obzira na trenutnu situaciju Filip poziva srednjoškolce  buduće studente da upišu Akademiju jer ona pruža mnogo mogućnosti u različitim oblastima. S obzirom na broj studenata Užice može da bude univerzitetski centar poput Kragujevca, Niša…

Za Dan studenata naši studenti se organizuju kroz humanitarne akcije i preko društvenih mreža, a značajan je njihov doprinos i oko reklame za upis novih studenata. Otežane su okolnosti zbog epidemije, ali se nadamo da će svoje aktivnosti koje planiraju uspeti da realizuju, ističe dr Ljiljana Trumbulović, rukovodilac odseka Užice i profesor na Akademiji  strukovnih studija Zapadna Srbija.

-Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija-odsek Užice je među liderima  visokog obrazovanja u Srbiji. Škola je akreditovana u tri naučna polja i to tehničko-tehnološko, društveno-humanističko i medicinsko. U prvu godinu studente upisujemo na devet studijskih programa na osnovnim strukovnim studijama i to na Mašinstvu, Inženjerstvu zaštite životne, Menadžmentu, Računovodstvu i reviziji, Turizmu, Informacione tehnologije, Zdravstvena nega, Unutrašnja arhitektura i Građevina-navodi Trumbulović.

Studenti sa završenim osnovnim prvim nivoom studija stiču 180 ESPB bodova, a akreditovane su i master studije za  Bezbednost i zdravlje na radu, Poslovnu ekonomiju i menadžment sa tri studijska programa i to Menadžment, Računovodsto i revizija i Turizam.

-Od ove godine upisujemo još dva master studijska programa i to Građevina i Informacione tehnologije. Sa završenim master studijama studenti stiču 300 ESPB bodova. Svi studijski programi se stalno usklađuju sa Strategijom razvoja Republike Srbije ali i  tehničko-tehnološkim,  društvenim i ekonomskim promenama tako da naši studenti stiču kompetencije  i znanja da se lakše uklope u radni proces-naglašava Trumbulović.

Ona dodaje da tokom epidemije koronavirusa i studenti i nastavnici se nalaze  u dosta teškim okolnostima. Studentima je možda i teže jer nemaju kontakte sa nastavnicima, ali  mi se trudimo da im preko elektronskih platformi sva predavanja budu dostupna. U narednom periodu nadamo se da će biti bolja epidemiološka situacija i da ćemo studente dočekati u školi.