Pocetna Društvo Vakcinacija i bez zakazivanja u Užicu

Vakcinacija i bez zakazivanja u Užicu

2441
0
Podelite

Apelujem na sve naše sugrađane da svi oni koji su još uvek neodlučni treba da se vakcinišu, jer nam je vakcina jedini spas i način da za par meseci živimo normalno- poručila je dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica

Ovogodišnji Svetski dan zdravlja 7.april pod sloganom „Da gradimo zdraviji svet“ obeležava se u posebnim okolnostima tokom pandemije koronavirusa i potrebe za očuvanjem javnog zdravlja. Predstavnici Grada Užica i Zavoda za javno zdravlje na vakcinalnom punktu u Gradskom kulturnom centru naveli su da će vakcinacija moći da se obavi i bez zakazivanja preko eUprave, da će biti vakcinisani i zainteresovani meštani u selima, ali i da će za zdravstvene radnike iz „crvene zone“ kao znak solidarnosti biti obezbeđen odmor u objektima užičkog Dečjeg odmarališta na Zlatiboru i u Bečićima.

-Na ovaj način želimo da damo podršku našim zdravstvenim radnicima, ali i da pozovemo sve građane Užica da se vakcinišu i tako daju svoj doprinos. U ovom trenutku vakcinisano je 28 odsto odrasle populacije u našem gradu, što nije dovoljno za sticanje kolektivnog imuniteta, a da bismo mogli da se vratimo normalnim uslovima života potrebno je da bude 60 odsto odrasle populacije vakcinisano. Ne smemo dozvoliti da u Opštoj bolnici i kovid bolnici nema dovoljno mesta, ne smemo dozvoliti i da nema ko da nas leči. Došli smo u takvu situaciju da su zdravstveni radnici iscrpljeni i daju poslednje atome snage da pomognu svakom ko im se obrati. Ako su oni istrajni i žele da se izbore sa ovim, onda da se i mi izborimo da ovo bude prošlost- poručila je dr Jelena Raković Radivojević.

Ona je naglasila da zdravstvenim radnicima dugujemo ogromnu zahvalnost na svim naporima koje ulažu u spašavanje života više od godinu dana.

-Teško da ćemo moći da im se odužimo, ali želimo da im se na neki način zahvalimo i pružimo ruku solidarnosti za sve što oni rade za nas. U dogovoru sa menadžmentom Zdravstvenog centra Užice i užičkim Dečijim odmaralištem “Zlatibor“ omogućićemo da već početkom maja zdravstveni radnici iz „crvene zone“ u kovid ambulantama i bolnicama odu na rekreativni odmor u odmaralište Golija na Zlatiboru, a u toku i krajem leta iskoristimo u tu svrhu i kapacitete odmarališta u Bečićima da se malo odmore od čitave ove situacije- objasnila je gradonačelnica.

Po podacima Zavoda za javno zdravlje Užice zaključno sa 5. aprilom na teritoriji Zlatiborskog okruga vakcine je primilo preko 51 hiljadu lica, a revakcinicano je preko 40 hiljada što je oko 18 odsto odrasle populacije u okrugu.

-Prednjači Grad Užice sa obuhvatom vakcinacije od oko 30 procenata, od čega je oko 25 odsto revakcinisano ili oko 15 hiljada građana.

-Vakcinacija se odvija regularnim tokom, dobili smo nove doze Sinofarm vakcine kineskog proizvođača, od kojih je šest hiljada doza za redovnu vakcinaciju građana koji su se prijavili preko portala eUprave za prvu dozu, 1000 za revakcinaciju, a 3600 doza je stiglo je za vakcinaciju osoba koje se nisu prijavile i postoji mogućnost da osobe dođu na vakcinalni punkt u bilo kojoj opštini ili u Užicu da se vakcinišu- precizirala je dr Katarina Ristović iz Zavoda za javno zdravlje Užice.

Pre desetak dana počele su pripreme u Gradu Užicu za vakcinaciju seoskog stanovništa.

-Interesovanje je iskazalo do sada 720 lica starijih od 60 godina, a uskoro ćemo poziv proširiti i na sve one koji su zainteresovani. Najveće interesovanje je na području Kremana, Mokre Gore i Bioske, ali postoji interesovanje i u drugim mesnim zajednicama. Akcenat je da se dođe do onih kojima je teško da dođu da se vakcinišu na glavnim vakcinalnim puntovima. Tu će se uključiti i druge službe, Vatrogasno spasilačke jedinice, Jedinice civilne zaštite, Crveni krst, a sve u dogovoru sa Zavodom za javno zdravlje i Domom zdravlja da bi uskoro počelo- najavio je Zoran Militarov, načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju.

Građani na seoskom području će o terminima vakcinacije biti obavešteni lično ili telefonom, a naročito će se voditi računa o polupokretnim ili nepokretnim ljudima koji će biti vakcinisani na terenu.

Vladan Cuparić, direktor Dečijeg odmarališta „Zlatibor“ naveo je da su podržali inicijativu gradonačelnice da omoguće odmor za zdravstvene radnike u narednom periodu koji će biti u trajanju od 5 – 7 dana.

-Plan je da krenemo od maja meseca, a sve u skladu sa epidemiološkom situacijom i spiskom koji će dostaviti menadžment Opšte bolnice i Zdravstvenog centra Užice. Naši kapaciteti su po 200 ležajeva na Zlatiboru i u objektu na moru- rekao je Cuparić.