Pocetna Društvo ASSZS: Projekat digitalna stručna praksa

ASSZS: Projekat digitalna stručna praksa

1209
0
Podelite

Na Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija u Užicu počela je realizacija jednogodišnjeg međunarodnog Erazmus+ projekta “Model digitalne stručne prakse za visoke strukovne studije”(DIMPS). Koordinator projekta je Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija a partneri su Univerzitet Ruse “Angel Kančev” iz Bugarske, Univerzitet Zapadna Atika iz Grčke i Visoka tehnička škola strukovnih studija u Novom Sadu.

-Ovaj projekat je od izuzetnog značaja jer u ovom epidemiološkom okviru mnogi studijski programi ne mogu da izvode stručnu praksu u realnim uslovima. Za studente je veoma važan da prevaziđu problem izvođenje prakse, a idealan je za studijski program turizam. Projekat traje godinu dana a ishod projekta biće izrada virtuelnog portala kome će moći da pristupe svi zainteresovani studenti- naglasila je dr Ljubica Diković, predsednik Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija i profesor strukovnih studija.

Tatjana Marinković, profesor strukovnih studija Akademije Zapadna Srbija rekla je da ovaj projekat ima vrlo konkretne i definisane ciljeve koji odgovaraju zahtevima obrazovanja u pandemijski vanrednim uslovima i u poboljšanju ukupnog kvaliteta strukovnog obrazovanja.

-Naši ciljevi su da napravimo novu metodologiju i virtuelnu platformu koja će objediniti funkcionisanje obrazovnog sistema i to nastavnike, studente i svet rada. Biznis sektor je posebno važan element nastave u strukovnim školama, odnosno povezivanje obrazovnog prostora sa potrebama tržišta,  našim studentima obavezan deo je da imaju stručnu praksu- rekla je Marinković.

Pravljenje platforme u DIMPS projektu znači prevazilaženje problema tako da se onlajn može odraditi konkretan posao. To će doprineti poboljšanju kapaciteta Akademije, proširiće obrazovni potencijal, a privredni sektor prepoznati značaj ovog projekta. Oni će na ovakvoj platformi moći da pronađu potencijalne radnike na jednostavan i efikasan način, objasnila je Marinković. Ona je  navela da  poseban deo projekta biće uputstvo koje je fokusirano na privatni sektor kako da iskoriste našu platformu da unaprede svoj rad.

Branko Savić, predsednik Konferencije akademija i visokih škola Srbije dodao je da tesno povezivanje sa privredom omogućuje studentima da imaju značajna iskustva kada počnu da rade, jer u okviru studijskih programa imaju dosta praktičnih vežbi.

-Ovaj projekat je veliki doprinos za strukovno obrazovanje, to se ogleda u funcionisanju ove Akademije. Prilike postoje pa ostaje da akademije angažuju kadar da pišu ovakve projekte što će sigurno imati rezultate- istakao je Savić.

Pored značaja za realizaciju programa stručne prakse u vanrednim okolnostima, DIMPS projekat ima i inkluzivnu komponentu, kojom će omogućiti studentima sa posebnim potrebama lakše uključivanje u radni proces. Tako da razvoj digitalne platforme doprinosi kvalitetu obrazovnih programa svih učesnika projekta i razvoju dualnog obrazovanja.

Ovaj međunarodni projekat omogućiće dodatno promociju i dalji razvoj privrednih i turističkih potencijala Zapadne Srbije.