Pocetna Društvo Počast slavnim precima

Počast slavnim precima

839
0
Podelite

U Užicu je obeležen dan oslobođenja  Srbije od turske vlasti 19. april 1867. godine. Istorija beleži da je posle više godina pregovora i diplomatskih nastojanja Srbija dobila samostalnost sredinom marta 1867. godine kada je knezu Mihailu u Istanbulu turski sultan predao ferman o predaji preostalih utvrdjenih gradova, Beograda, Smedereva, Užica, Šapca, Kladova i Soko grada (Ljubovije).

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Ovaj dokument je svečano predstavljen na Kalemegdanu 19. aprila 1867. godine  i obeležava se kao dan kada su Turci konačno napustili ove prostore, predajom ključeva  gradova među kojima i Užica knezu Mihailu Obrenoviću.

Tim povodom na spomen ploču  koja se nalazi na Crkvi Svetog Djordja vence su danas položile delegacije grada Užica na čelu sa gradskim većnikom za socijalnu politiku Slobodanom Grbićem i delegacija Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović” sa predsednicom Miljkom Pilčević.

Udruženja potomaka  ratnika iz naveden ih gradova potpisala su 1996. godine povelju kojom su se obavezala da  svake godine obeležavaju 19. april u jednom od oslobođenih gradova. Nažalost tradicionalna  okupljanja su prošle i ove godine izostala zbog pojave koronavirusa.