Pocetna Društvo Užičani osvojili sertifikate organske proizvodnje

Užičani osvojili sertifikate organske proizvodnje

1391
0
Podelite

Devet od šesnaest užičkih proizvođača ispunilo je uslove za sertifikaciju, što će za budućni plasman njihovih poljoprivrednih proizvoda značiti i veću cenu. Sertifikat su osvojila tri kozara, dva malinara i četiri živinara.

Predsednik Upravnog odbora Centra za organsku poljoprivredu (COP) profesor Nikola Bajić podseća da je proces konverzije zemljišta počeo 2018. godine i da se u Užicu očekuje prispeće sertifikata od strane beogradskog Centra za ispitivanje namirnica.

Organski proizvođači koji su  ispunili uslove za sertifikaciju su za proizvodnju koza i kozjih proizvoda Biljana Milić, Milomir Stanojčić i Đorđe Pejić, sve troje iz Bioske, u živinarstvu i orgnskoj proizvodnji jaja Biljana Milić iz Bioske, Dragica Stevanović izVolujca, Radovan Jokanović Lunovog Sela i Miloš Kurčelić iz Buara, dok su za organsku malinu sertifikat dobili Slobodan Kuzmanović Lelići i Petar Knežević, Buar-Stapari.

COP postoji u Užicu od 2013. godine i preko ove organizacije odvijao se proces sertifikacije.

Profesor Bajić ističe da je u proteklom periodu najvažniji bio proces edukacije i proizvođača i potrošača o značaju organske hrane za zaštitu zdravlja i životne okoline. On dodaje da je  podršku pružio grad Užice koji je izdvojio sredstva za plaćanje grupne sertifikacije godišnje po 70.000 dinara za celu grupu proizvođača. Zatim preko projekta Fondacije “Ana i Vlade Divac” i Grada Užica u kome je organska proizvodnja podržana sa 700.000 dinara. Takođe, Bajić navodi i subvencije grada od 50 odsto za nabavku organske hrane za ishranu koza i kokoši.

-Velika je podrška i to što je Ministarstvo za poljoprivredu šest puta uvećalo subvencije po hektaru za organsku poljoprivredu, odnosno prelazak sa konvencionalne, tako da poljoprivrednici koji na pola ili hektaru gaje stočnu hranu mogu dobiti i ove subvencije – navodi Bajić. Proces  sertifikacije okončala su tri kozara, dva malinara i četiri živinara. Tokom 2018. godine  COP je sklopio ugovore sa 16 proizvodjača koji su ušli u prelazni period ili konverziju, a sa druge strane overili ugovor sa kućom koja ima zeleno svetlo Ministarstva za poljoprivredu da vrši kontrolu, odnosno sa “Centrom za ispitivanje namirnica” .  Vreme i sadašnje i buduće pokazuje da smo bili u pravu, podseća Bajić i ukazuje na bitnu činjenicu.

-Proizvođači sa papirima imaće barem 30 odsto veću cenu svojih proizvoda, bilo da je u pitanju malina, kozja surutka, sir i mleko ili organska jaja – kaže Bajić i navodi da je cena surutke trenutno oko 100 dinara dok kao organska može postići veću cenu. Organska malina, uglavnom vilamet ima cenu od 500 dinara po kilogramu. Jaja u konverziji su bila 20-22 dinara, a sada će po komadu moći da imaju cenu od 25-30 dinara. Kozji sir može da “izađe” na 1000-1200 dinara, a mleko na 80-100 dinara.

-Pozivam malinare do što više njih krene u konverziju i gajenje organske maline bez hemije – kaže na kraju Bajić iz Centra za organsku poljoprivredu iz Užica.