Pocetna Društvo Sanitarna: I dalje očekujemo rezultate ispitivanja

Sanitarna: I dalje očekujemo rezultate ispitivanja

871
0
Podelite

Načelnik Sanitarne inspekcije Zlatiborskog okruga dr Snežana Tadić kaže da se i dalje ne zna uzrok stomačnih tegoba kod dece koja su hospitalizovana u užičkoj bolnici i da se još očekuju rezultati pojedinih analiza.

– Preliminarne analize su pokazale da su neispravni brisevi uzeti sa ruku zaposlenih  radnika, a u jednom uzorku namirnica koje su služene deci pronađena je ešerihija koli uzetih  u Agenciji za ostalo obrazovanje i zabavne aktivnosti “Školica Čarolija” – kaže dr Tadić.

Ona dodaje da “to ne znači da su zdravstvene tegobe kod dece koja su hospitalozovana nastale zbog neispravnosti briseva, odnosno namirnica” i navodi da su u toku dalja epidemiološka istraživanja.

Objekat u kome su deca boravila nije vrtić već Agencija  i kao takva je registrovana, a prema rečima načelnice inspekcije ovakva Agencija po slovu zakona nema pravo da deci služi i priprema obroke i ovakva ishrana ne podleže sanitarnom nadzoru za razliku od vrtića.

-Objekat ne ispunjava uslove za boravak dece sa uslugama hrane, a obroci su deljeni – kaže na kraju načelnica Tadić.

Desetoro dece koja su pohađala “Školicu Čarolija” i koja su hospitalizovana u užičkoj bolnici negativna su na koronavirus i analize još nisu potvrdile sumnju da je uzrok njihovih zdravstvenih tegoba rotavirus koji je karakterističan za ovo doba godinr i najčešće se javlja u kolektivnom smeštaju.