Pocetna Politika NS: Koliko ima nelegalnih objekata “Užice-gasa“?

NS: Koliko ima nelegalnih objekata “Užice-gasa“?

1437
0
Podelite

Narodna stranka Užice obavestila je javnost da je nakon ponovljene prijave i Zahteva za hitan inspekcijski nadzor Ministarstvu rudarstva i energetike, sektoru za inspekcijski nadzor, odeljenju za inspekciju opreme pod pritiskom, dobila odgovor koji kako kažu potvrđuje navode iz njihove prijave.

  • U Obaveštenju o postupanju po našem podnesku od 04.03.2021.godine informisani smo da je u periodu od 05.04.2021. do 07.04.2021. godine izvršen vanredni inspekcijski nadzor. Na naše pitanje iz podneska da li gasni objekti „Užice–gasa“ na teritoriji grada Užica imaju upotrebne dozvole dobli smo odgovor da samo DEO merno regulacionih stanica na teritoriji Užica ima upotrebne dozvole, i to one kojima upravlja JP “Srbija gas”. Međutim, naša sumnja se nije odnosila na merno-regulacione stanice kojima upravlja JP „Srbija-gas“, već na one koje je izgradilo i kojima upravlja a.d. „Užice-gas“. Naime, prema našim saznanjima na teritoriji grada Užica upotrebne dozvole imaju samo MRS kojima upravlja JP “Srbija-gas”. Prema Obaveštenju iz Ministarstva, deo MRS nema upotebne dozvole. Mi osnovano sumnjamo da upravo MRS  “Užice-gasa” nemaju upotrebne dozvole, tj. da su nelegalno pušteni u rad, Takođe, smo dobili i odgovor da je za deo merno regulacionih stanica podnet zahtev za ozakonjenje objekata. To znači da u trenutku puštanja u rad nisu imali upotrebene dozvole, niti ih imaju danas. To takođe potvrđuje naše navode da su gasni objekti “Užice-gasa” nelegalno pušteni u rad.  Pošto ovakav odgovor nije dovoljno precizan i potvrđuje našu sumnju da određen gasni objekati, tačnije merno regulacione stanice „Užice-gasa“ nemaju upotebne dozvole, odnosno da su puštene u rad bez upotrebnih dozvola, danas smo podneli zahtev republičkom inspektoru opreme pod pritiskom g. Mlađi Šuši koji je potpisao ovaj dopis, da nam dostavi zapisnik sa inspekcijskog nadzora, kao i tačan spisak merno regulacionih stanica koji nemaju upotrebne dozvole, odnosno koje su pušteni u rad bez upotrebne dozvole – kaže NS u saopštenju. Na danas održanoj konferenciji za štampu u novim prostorijama  Gradskog odbora u Tržnom centru “Pariz”  predsednica  Ivana Parlić istakla je da “prema Zakonu o planiranju i izgradnji, sve dok objekat nema upotrebnu dozvolu on je ili nepostojeći ili u izgradnji. Gasni objekti, tj. merno regulacione stanice, koje nemaju upotrebnu dozvolu, su nezakonito pušteni u rad, što predstavlja kršenje zakona i izazivanje opanosti po bezbednost građana Užica. Osnovano sumnjamo da je nedavna eksplozija u Krčagovu upravo posledica takvog nesavesnog i protivzakonitog postupanja a.d. “Užice-gas” – dodala je ona. Narodna stranka napominje da se neke od MRS nalaze u osnovnim školama i vrtićima.

– Republičkom inspektoru smo u novom zahtevu postavili i pitanje da li distributivni vod gasa prema Belim Zemljama ima upotrebnu dozvolu. Prema našim saznanjima, to nije slučaj.  Takođe, zahtevom smo tražili i spisak objekata koji su u postupku ozakonjenja, kao i datume kada je pokrenut sam postupak i ko ga je inicirao.  Takođe, na naš zahtev da se izvrši provera da li se vrši redovna kontrola nivoa odorizacije, dobili smo potvrdan odgovor, ali ni jedan dokaz da je licencirana ustanova izvršila tu kontrolu. Zato smo tražili da nam se dostavi izveštaj licencirane ustanove koja je izvršla proveru da li se vrši redovna kontrola nivoa odorizacije.

Kada su u pitanju kućni gasni priključci postavili smo dodatno pitanje – koliko gasnih priključaka nema odgovarajuću dokumentaciju potrebnu za puštanje u rad?   Takođe, želimo da informišemo javnost da smo po našem zahtevu za pristup informacijam od javnog značaja dobili odgovor iz Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu iz posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, da je ovo Tužilaštvo podnelo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja MUP-u RS, Upravi kriminalističke policije, Odeljenju za borbu protiv korupcije Beograd, radi provere navoda Krivične prijave i prikupljanja dokaza. O svim dobijenim odgovorima vezanim za nelegalne objekte a.d. „Užice-gas“, kao i vezanim za aferu „Užice–gas“ javnost ćemo nastaviti da informišemo – kaže se u saopštenju Gradskog odbora NS u Užicu koji potpisuje predsednica Ivana Parlić, predsednica Gradskog odbora Narodne stranke Užice.

Ostavite odgovor