Pocetna Društvo Plan razvoja Užica od 2021-2028. uz društveni dijalog

Plan razvoja Užica od 2021-2028. uz društveni dijalog

623
0
Podelite

Skupština grada Užica je donela odluku o izradi Plana razvoja grada Užica   od 2021-2028. godine.

U skladu sa tom odlukom sastankom Koordinacionog tima počele su aktivnosti za izradu najvišeg planskog dokumenta koji treba da podstakne dalji razvoj grada.

Cilj je da se uključi što više aktera prilikom donošenja i usvajanja ovog plana. To se pre svega, odnosi na građane, predstavnike civilnog društva, privatni i korporativni, naučni, istraživački sektor, druge institucije i medije.

-Sa Planom razvoja grada pokušaćemo da iskažemo našu vizuju, kako treba u narednih sedam godina Grad da izgleda, da iskoristimo sve potencijale, da usmerimo u razvojnom pravcu sa jedne strane, a sa druge  da unapredimo životnu sredinu, socijalnu i društvenu sferu. Vizija koju mi imamo uz sugestije sugrađana koje ćemo sigurno dobiti, jeste da Grad Užice bude lider Zapadne Srbije, da bude mesto susreta kako ideja tako i ljudi, Univerzitetski centar, Zdravstveni centar, Grad koji treba da ide samo napred. Iskreno se nadamo da ćemo u saradnji sa svim sugrađanima uspeti da napravimo Plan razvoja grada na koji ćemo svi biti ponosni-naglasila je dr Jelena Raković Radivojević.

Prioritet će imati veliki projekti kome se moraju prilagoditi i drugi u različim oblastima.

-Ono što je najvažnije jeste očuvanje javnog zdravlja. Na to se nadovezuje kompletna rekonstrukcija Zdravstvenog centra, kapitalni projekat obilaznica oko Užica, zgrada novog vrtića na Carini, izgradnja Regionalnog postrojenja odpadnih voda u Požegi….

O fazama izrade Plana govorio je Branislav Mitrović, predsednik Skupštine Grada Užica, koji je naveo da -prva ili pripremna faza je sada u toku, druga je analiza postojećeg stanja, zatim sledi donošenje vizije, četvrta je definisanje i kreiranje prioritetnih ciljeva, u petoj su mere, sledi definisanje okvira, sprovođenje, praćenje, vrednovanje i izveštavanje, a sedma faza je usvajanje Plana razvoja i njegovo objavljivanje.

Imenovano je 19 radnih grupa iz različitih oblasti, a u narednom periodu ako bude potreba biće formirane i podgrupe u skladu sa interesovanjem građana.

Grad je već uputio javni poziv organizacijama civilnog društva da učestvuju u radu tematskih grupa i daju svoj doprinos iz oblasti kojima se bave  da bi se dobio kvalitetan dokument.