Pocetna Društvo Najviše interesovanja za traktore

Najviše interesovanja za traktore

916
0
Podelite

Među poljoprivrednim proizvođačima i dalje vlada veliko interesovanje za meru podsticaja koju u saradnji sa Svetskom bankom realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Javni poziv je otvoren do 4. juna, a naziv programa se odomaćio kao “50-40-10”

Krajem marta izašao je Pravilnik o dodeli bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu (SCAP projekat). Podsticajima su obuhvaćene investicije za izgradnju objekata, različitu mehanizaciju i opremu uključujući i traktore do 80 konjskih snaga pogodnih između ostalog za voćarstvo. Za sredstva mogu aplicirati registrovana poljoprivredna gazdinstva. Misli se na fizička lica, ali i zadruge, preduzetnike i privredna društva koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Ovaj program je popularan pod nazivom “50:40:10” i finansiranje investicije je planirano tako što je 50 odsto od ukupne vrednosti subvencija Ministarstva poljoprivrede, 40 odsto je planirano kao kredit kod poslovne banke, a samo 10 odsto je učešće poljoprivrednog proizvođača. Prednost, odnosno veći broj bodova ostvariće žene i mladi od 18 do 40 godina kao nosioci gazdinstva u marginalnim područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi i sertifikovani organski proizvođači.

-Ukoliko je investicija 20.000 evra, subvencija države je 10.000 evra, a učešće proizvođača je 2.000 evra, a kredit od banke je 8.000 evra. Ovaj javni poziv traje do 4. juna i samo je jedan u nizu od predvođenih u naredne tri godine koliko traje projekat sa Svetskom bankom. Ukupan budžet za ovaj javni poziv iznosi 700.000.000 dinara. Vrednost celokupnog projekta je za tri godine 50 miliona evra – kaže Bojana Nešić, dipl. ing.agroekonomije iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Užice (PSSS). Ona dodaje da interesovanje za ovaj program postoji, a naročito je izraženo za kupovinu traktora. Za sada ne može precizno iz proceduralnih razloga saopštiti koliko je poljoprivrednika podnelo zahteve, ali interes je svakako veliki. Važno je napomenuti, dodaje Nešić da se aktuelni javni poziv odnosi isključivo na biljnu proizvodnju, a da se javni poziv za stočarsku proizvodnju očekuje u nekom narednom periodu. Na jesen je najavljen javni poziv koji će se odnositi samo na prerađivače. Procedura apliciranja za ova sredstva je kompleksija od onih koje su uobičajene za domaće podsticaje i podrazumeva nekoliko koraka.

-Dokumentacija je zahtevnija nego kod ostalih podsticaja. Postupak je iz nekoliko faza. Najpre se podnosi prijava, zatim ako dođe do odobrenja sredstava sastavlja se biznis plan i sklapa ugovor sa bankom o kreditiranju. Na kraju se uplaćuju sredstva (učešće, kredit, subvencija) na namenski račun i tek tada se može ići u realizaciju investicije – objašnjava sagovornica “Vesti”. Važno je napomenuti da se subvencija ne može koristiti za već započete investicije.

Pogodnost

– Interesovanje za ovaj program postoji, a naročito je izraženo za kupovinu traktora.Ukoliko je investicija 20.000 evra, subvencija države je 10.000 evra, a učešće proizvođača je 2.000 evra, a kredit od banke je 8.000 evra – navodi Bojana Nešić.

Minimum 20.000 evra

Iznos investicije mora biti minimum 20.000 evra ukoliko su u pitanju investicije za fizička lica, odnosno 25.000 evra za prerađivače. Maksimalan iznos investicije je 50.000 evra za fizička, odnosno 400.000 evra za pravna lica.