Pocetna Društvo Edukacija studenta za poslove internih revizora

Edukacija studenta za poslove internih revizora

345
0
Podelite

Na Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija organizovan je okrugli sto na temu „Poslovi u internoj reviziji nakon završenih studija na Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija -odsek Užice“. Svake godine organizuje se  niz edukacija, popularnih predavanja, tribina i okruglih stolova na  aktuelne teme kojima se bave studijski programi u saradnji sa privredom.

-Mi školujemo studente za zvanje strukovni  ekonomista za računovodstvo i reviziju na studijskom programu još od 2013.godine. Od prošle godine imamo i studijski program za master strukovnog ekonomiste za računovodstvo i reviziju. Naši studenti su na ovom okruglom stolu u ograničenom broju zbog pandemijske situacije, ali sa ciljem da dobiju sve potrebne informacije za dalje napredovanje u struci- navela je dr Ljubica Diković, predsednik Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija.

Na studijskom programu računovodstva i revizije svake godine se upisuje oko 50 studenata na osnovnim i master studijama.

Dr Momčilo Vasiljević, ovlašćeni revizor, profesor strukovnih studija na Akademiji rekao je da je cilj i promocija master studija koje su malo prepoznate posebno kod privatnih poslodavaca, ali su  zato prepoznate u javnom sektoru.

-Studenti master studija malo znaju da se mogu baviti i poslovima eksterne revizije i da postoji poseban sertifikat za obavljanje tih poslova. Jedan od budućih okruglih stolova biće organizovan sa Komorom eksternih revizora gde ćemo tačno znati koliko naši studenti koji su završili studije moraju još polagati da bi dobili određeni sertifikat-objasnio je Vasiljević.

Interna revizija u javnom sektoru u Srbiji uspostavljena je 2009.godine i postala je obaveza pri potpisivanju Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

Zoran Živojinović, rukovodilac Grupe za internu reviziju iz Ministarstvu finansija predstavio je studentima posao interne revizije u javnom sektoru i koje su potrebe.

-To su novi poslovi u javnom sektoru i postoji potreba za ovakvim kadrovima.Nije dovoljno samo završiti određene studije već se treba u procesu rada usavršavati, a sertifikat se stiče na osnovu obuka i polaganja ispita. Otvara se i tržište za ovakve kadrove ne samo u republičkim nego i u organima lokalne samouprave, preduzećima i ustanovama. Ovo je još jedna šansa da se kvalitetni mladi ljudi zadrže da bi pomogli razvoju svoje sredine- istakao  je Živojinović.

On je objasnio da interna revizija za one koji rade je podrška rukovodstvu u organima upravljanja, a  interni revizor mora da primenjuje pravila objektivnosti i integriteta. Od internih revizora se prvenstveno zahteva da su pošteni i časni i da primenjuju pravila struke jer od saveta interne revizije ako je loš biće doneta pogrešna odluka, što može imati dalekosežne posledice. Zbog toga se u edukaciju internih revizora ulaže da pored fakultetskog obrazovanja se i  dodatno usavršavršavaju. To je dugotrajan proces ali sa ciljem da doprinesu boljitku građana.

-Velika je uloga interne revizije koja možda nije direktno prepoznata, ali zbog načina rada jer se direktno obraća najvišem rukovodstvu koje upravlja javnim sektorom. Time se postiže optimizacija rada i boljitak građana kako u Republici Srbiji tako konkretno i u Gradu Užicu- zaključio je Živojinović.

Kako je najavljeno na Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija-odsek Užice i u narednom periodu biće održana predavanja i okrugli stolovi sa istaknutim stručnjacima iz različitih oblasti radi upoznavanja studenata sa poslovima za koje se školuju.

Ostavite odgovor