Pocetna Društvo Objavljen javni poziv za program „Udružimo se“

Objavljen javni poziv za program „Udružimo se“

754
0
Podelite

Grad Užice raspisao je javni poziv za finansiranje projekata od javnog interesa kroz Užički program lokalnog partnerstva „Udružimo se“. To je prilika da Užičani podnesu nove inicijative do 30. juna do kada je krajnji rok javnog poziva. Tokom jula će zasedati komisije koje će razmotriti inicijative i ukoliko bude potrebno predstavnici stručnih službi i JP „Užice razvoj“ obići će lokacije, a posle sprovođenja procedura javnih nabavki, već krajem avgusta i tokom septembra može se očekivati početak realizacije ovih projekata. Prema rečima Miodraga Petkovića, člana Gradskog veća zaduženog za finansije, plan je da radovi budu završeni za šest meseci od dana početka njihove relaizacije.

Za projekte je i ove godine iz sredstava koja se sliju u gradski budžet na ime poreza na imovinu opredeljeno 10 miliona dinara. Kroz ovaj program se uglavnom radi uređenje javnih površina kao što su dečija i sportska igrališta, staze za šetnju, mesta za odmor.

Miodrag Petković očekuje da će Grad Užice zajedno sa projektom „Reforma poreza na imovinu“ koji finansira vlada Švajcarske od septembra započeti novi projektni ciklus tako da bi trebalo očekivati finansijsku podršku i u naredne dve godine. Prošle godine od ovog projekta Užice je dobilo 4,5 miliona dinara. Užički model lokalnog partnerstva prihvatilo je, prema rečima Petkovića, već dvadesetak opština u Srbiji.

Do sada je kroz Užički program lokalnog partnersta ukupno realizovano preko 30 malih projekata, a samo prošle godine 18 koji su odabrani od 31 predloženog. Za pokretanje inicijative potreban je potpis najmanje 20 građana. Maksimalan iznos koji će biti dodeljen za jedan projekat isti je kao i prošle godine, a to je do milion dinara, a obaveza Užičana je volonterski rad u visini do 10 posto ukupne vrednosti projekta.

-Nisu to veliki projekti u finansijskom i građevinskom smislu, ali ono što je važno, jeste da su to želje naših sugrađana da u svom neposrednom okruženju, a opet iz sredstava koje oni plaćaju kroz porez na imovinu, uradimo ono što što će im koristiti i u čemu će uživati – kaže Petković i podseća da je Užice za ovaj program prošle godine dobio novčanu nagradu kao primer dobre prakse u Srbiji od 2,3 miliona dinara koji su uloženi u izgradnju dečjeg igrališta na Megdanu, jer su za to Užičani glasali.

Jedan od prošlogodišnjih projekata iz programa „Udružimo se“ jeste i rekonstrukcija devastiranog sportskog igrališta u Gorjanima, a osim njega urađene su i rekonstrukcije nekoliko ne samo sportskih već i dečijih igrališta, ograđivanje terena, nekoliko pešačkih staza, zaštitnih ograda, izvođeni su i radovi na Jovanovoj vodi u Gostinici, u Lužničkoj Dolini, započeta je izgradnja parka „Paun Petronijević“ u Ribaševini.

-Na ovom igralištu, koje je jedino na teritoriji naše mesne zajednice, svakog dana je, naročito u večernjim satima, do tridesetoro dece, što je lepo videti. Bolje je da se okupljaju ovde nego da provode vreme uz kompjuter. Rekonstrukcija ovog igrališta koje ima i javnu rasvetu, pravi je pogodak – ističe Borislav Šmakić jedan od potpisnika inicijative za rekonstrukciju sporstskog iglarišta u Gorjanima gde živi oko 650 stanovnika.