Pocetna Ekonomija Počela primena sporazuma sa Ujedinjenim Kraljevstvom

Počela primena sporazuma sa Ujedinjenim Kraljevstvom

237
0
Podelite

Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske (UK), i Srbije počeo je da se primenjuje 20.maja, a zvanično je potpisan 16. aprila . Za poslovnu zajednicu Srbije koja posluje sa britanskim tržištem to znači smanjenje carinskih stopa u odnosu na početak godine, objavljeno je na sajtu Privredne komore Srbije

Ciljevi novog Sporazuma jesu očuvnje trgovinskih veza uspostavljenih u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom, uspostavljanje zone slobodne trgovine, očuvanje preferencijalnih uslova u trgovini i obezbeđivanje osnove za dalju trgovinsku liberalizaciju. Sporazum će doprineti vraćanju nivoa spoljnotrgovinske razmene privrednika obe strane, a svakako i zadržavanje pozicije dobavljača od strane srpskih kompanija na tržištu Ujedinjenog kraljevstva. Svakako, očekuje se i povećanje trgovinske razmene, veće prisustvo britanskih investicija, jačanje saradnje i privrednih veza, kao i većem srpskom izvozu na britansko tržište posebno prehrambenih proizvoda, kao i proizvoda gumarske, tekstilne i metalne industrije, navode u PKS.

Prema Sporazumu, kompanije izvoznici su u obavezi da poseduju certifikat o poreklu robe (dokument „EUR-1“, koji izdaje Uprava carine Republike Srbije).

Na zahtev ino kupca, može se izdati i Uverenje o nepreferencijalnom poreklu robe. Dokaz o srpskom nepreferencijalnom poreklu robe pri izvozu izdaje Privredna komora Srbije na osnovu član 68. Uredba o carinskim postupcima i carinskim formalnostima. Izvoznik je u obavezi da PKS pruži informaciju o nepreferencijalnim pravilima o poreklu robe koja su na snazi u zemlji uvoza.

Za privredne subjekte koji se bave uvozom robe iz Ujedinjenog Kraljevstva, primenjivaće se važeće stope Carinske Tarife Republike Srbije za 2021, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU (SSP carinske stope). Napominjemo, da se u odnosu na prethodni period, usaglašene kvote razlikuju, a novi pregled kvota je u tabeli 3, u novoj Uredbi (7/12 ukupne godišnje kvote), navodi se na sajtu PKS.

Ostavite odgovor