Pocetna Društvo Deca iz vrtića obeležavaju Dan zaštite životne sredine

Deca iz vrtića obeležavaju Dan zaštite životne sredine

867
0
Podelite

Mališani iz užičkog vrtića „Bambi“ obeležili su 5.jun Svetski dan zaštite živorne sredine na Trgu partizana odlaganjem  suvog otpada za reciklažu i crtežima kojima ukazuju na značaj očuvanja prirode.

-Kada bacimo ono što treba da se reciklira, onda sečemo drveće koje nam drži kiseonik-rekao je Andrija Stamenić, odgovarajući šta za njega znači reciklaža.

-Otpad treba da bacamo u kante da ne bi priroda bila zagađena. Ako zagadimo reke ribe neće biti zdrave, pićemo vodu iz tih reka i dobićemo bakterije- dodao je Mihailo Marković.

-Reciklaža je kada nešto stavimo u neku mašinu i od toga se napravi nešto novo. Ja sam doneo flaše i karton-objasnio je Vanja Radojević.

Predškolska ustanove Užice sa decom u svih 11 objekata  učestvuje u obeležavanju Dana zaštite životne sredine, a aktivnosti realizuju i tokom  ekološke nedelje.

-Ove godine bavimo se reciklažom i sa decom razgovaramo koliko je ona važna za očuvanje prirode. U našim objektima u velike kontejnere odlažemo otpad za reciklažu,  a zajedno ćemo urediti dvorište i saditi cveće- rekla je  Branka Zagorčić, medicinska sestra na preventivi u vrtiću „Bambi“.

Nada Jovičić, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine navela je značaj obeležavanja Svetskog dana kroz podsticanje mera i podizanje svesti sugrađana.

-Ove godine slogan je „Pomiri se s prirodom i pomozi joj da se obnovi“. Grad Užice ima značajan zadatak u zaštiti životne sredine i pridružuje se različitim manifestacijama. U toku ove godine pošumiće još dva hektara,  podržava projekte za odlaganje komunalnog i kabastog otpada i nastaviće sa sprovođenjem mera energetske efikasnosti-istakla je Jovičić.

U okviru obeležavanja Dana zaštite životne sredine Osiguranje „Sosijete ženeral“ realizovaće akciju čišćenja parka ispred kasarne u Krčagovu.