Pocetna Društvo Organizovano prikupljanje kabastog otpada u selima

Organizovano prikupljanje kabastog otpada u selima

762
0
Podelite

Organizovano prikupljanje kabastog otpada u seoskim mesnim zajednicama važan je segment u sveukupnom procesu upravljanja otpadom na teritoriji Grada Užica, zaključeno je posle sastanka predstavnika Grada i nosilaca BWL projekta sa predsednicima Saveta seoskih mesnih zajednica.

Momir Milovanović, direktor JKP Duboko, koje je nosilac aktivnosti na realizaciji projekta koji se odnosi na upravljanje kabastim otpadom, kaže da je ovo samo jedan u nizu sastanaka čiji je cilj upoznavanje građana sa značajem uspostavljanja dobrog sistema od kog će korist imati svi.

“Dobili smo predlog lokacije za postavljanje kontejnera u seoskim mesnim zajednicama, sledeći korak je da Gradska komisija sa predstavnicima komunalnih preduzeća izađe na teren i sagleda da li su te lokacije prihvatljive. Nadamo se da će kao i prethodna dva i ovaj treći projekat imati veliki odziv i dati dobre rezultate. Kroz ovaj projekat obuhvatićemo celokupno stanovništvo grada Užica, građani će imati mogućnost da kabast otpad odlažu na adekvatan način kako bi se on dalje tretirao. Smatramo da ukoliko se sve bude dobro primenjivalo otpad neće završavati na telu deponije i da će naći neku novu vrednost, naša ideja je da to bude u cementnoj industriji”.

Miloš Radojević menadžer BWL projekta ističe da je veoma važno razgovarati o ulozi samih građana u ovom procesu.

“Mi se u velikoj meri oslanjamo na njihovu podršku, naročitu od građana u seoskim mesnim zajednicama, da budu naša produžena ruka jer je reč o terenima na kojima ne možemo svakodnevno da budemo. Kontejneri koje nabavljamo kroz projekat neće tokom cele godine biti postavljeni na tim lokacijama, već je plan da oni tu budu po sedam dana na svaka tri meseca. Kabasti otpad nije svakodnevni otpad komunalnog porekla koji je u obavezi na dnevnom nivou da bude uklonjen od strane JKP “Bioktoš”. Sami građani su najvažniji akteri u celom procesu, od momenta kada otpad nastaje u domaćinstvima do načina na koji se prema njemu odnose. Na sastanku smo shvatili da ljudi nisu adekvatno informisani da nemaju dovoljno informacija i da ne shvataju svoju ulogu na najbolji mogući način. Nadam se da će kroz ove projekti shvatiti da je to ciklus koji traje i da ćemo shvatiti kao pojedinici, lokalna zajednica da je naša uloga u ovom procesu nezamenljiva”.

Da je bitno da se svest građana podigne na viši nivo potvrđuje i Miodrag Stanojčić predsednik Saveta MZ Bioska.

“Ako svi zajedno ne budemo učestvovali u ovom procesu od njega neće biti ništa, nije dovoljno da Grad izdvaja sredstva ako mi sami ne budemo u tome učestvovali. Kabasti otpad je veliki problem ali ima rešenja i za njega. Mi smo uspešno rešili problem divljih deponija postavljanjem 5 koševa i 5 kontejnera, a postavljen je i kontejner za medicinski otpad u centru Bioske kako se ne bi deponovao zajedno sa ostalim. Sigurni smo da možemo da odgovorimo i na ovaj novi zadatak”.

I Velimir Šunjevarić predsednik Saveta MZ Zlakusa siguran je da sve mesne zajednice kroz ovaj projekat dobijaju dosta.

“Mesna zajednica Zlakusa je među prvima rešila problem otpadnih voda, uradila kanalizaciju i postavila uređaje za prečišćavanje otpadnih voda. Takođe, među prvima je uvela organizovani odvoženje smeđa, 90% je regulisano odvoženje komunalnog otpada. Ovaj projekat je nastavak na sve ovo što je urađeno, kako bi očistili sela, uredili i kako ne bilo mnogo kabastog otpada. Ovim projektom odrediće se mesto gde će moći da se odlaže otpad, sva sela, vodotokovi i putevi će biti čistiji”.

Kontejneri za odaganje kabastog otpada i šreder koji će mrviti i seći taj otpad i olakšati njegov dalji tretman stižu u naš grad zahvaljujući ovom projektu, koji finansira Evropska unija kroz program prekograniče saradnje. Svi se nadaju da će kao i do sada Užice uspešno odgovoriti na postavljne ciljeve i na taj način postati grad koji će među prvima u Srbiji imati u potpunosti rešen problem upravljanja svim vrstama otpada.

BWL projekat kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija i Bosna i Hercegovina 2014-2020, u okviru instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II), pri čemu je ugovorno telo Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU), Ministarstvo finansija Republike Srbije. Nosilac projekta je Regionalni centar za upravljanje otpadom “Duboko” Užice, a partneri su JKP “Komunalac” i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle.