Pocetna Kultura Za one koji ne odustaju

Za one koji ne odustaju

616
0
Podelite

U okviru pratećeg programa 25. Jugoslovenskog pozorišnog festivala, u holu pozorišta tradicionalno je otvorena izložba poznatog užičkog fotografa, Radovana Baje Vujovića. Izložbu je otvorila Marijana Zorzić Petrović, tehnički direktor Narodnog pozorišta Užice i Festivala, koja je podsetila da je od slogana „Ko je junak našeg doba“ do ovogodišnjeg, jubilarnog, sa sloganom „Vreme straha i podviga“ prošlo nešto više od 500 dana.

„U našim životima se sve promenilo, a po sloganu – potraga za suštinom je ostala ista. Sve vreme je tražimo, možda ne shvatajući da je ona u nama, da je suština svega čovek. Ljudsko biće sa svim svojim vrlinama. Onaj koji ne odustaje od sebe, svojih ideala, koji stremi ka višem. Takvi ljudi su oko nas. Prepoznaćete ih po posvećenosti sebi, porodici, poslu, prijateljima. Puno ih je. Nisu nametljivi, pa se na prvo gledanje čini da nije tako, rekla je Marijana Zorzić Petrović.

„Oni istražuju, ne opterećuju se prolaznošću, oni od nje stvaraju trajnu vrednost. Sigurna sam da danas posle 25 festivala i isto toliko izložbi delimo mišljenje da je baš takva posvećena osoba fotograf našeg grada, a prvenstveno našeg pozorišta, Baja Vujović.

Ona je publici poželela da uživa u predstavama koje život znače i glumačkim dostignućima, koja, kako je navela „ispunjavaju i podsećaju nas da smo doživeli nešto lepo i uzvišeno, a da toga do prošle godine, možda nismo ni bili svesni“.

Zorzić Petrović je istakla da ovogodišnja, tradicionalna izložba Radovana Baje Vujovića podseća da je lepota života svuda i u svakom trenutku.