Pocetna Kultura Mali veliki čovek

Mali veliki čovek

1666
0
Podelite

Jedan od najtužnijih utisaka na mene su ostavile kolege Merima i Vedran, čija priča je tako kratka, a opet se tako sporo završi. Mislim da to objašnjava pravi život i prave brakove, kaže Isa

Desetogodišnji Isa Seksan, mladi glumac, ove godine je drugi put na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu. Njegov prethodni dolazak u Užice je bio posebno uspešan, jer se odnosi na predstavu „Kavkaski krug kredom“ u režiji Paola Mađelija, koja je na prošlom, 24. Festivalu nagrađena ardalionima za najbolju žensku ulogu i najbolju kostimografiju. Ovogodišnju predstavu u kojoj igra, sagledava iz perspektive svog lika, ali kako kaže i – sve dece sveta.

-Ova predstava je priča o malim ljudima i velikim problemima. Sve nevidljive stvari na sceni zapravo objašnjavaju drugi deo sveta.

Isa tumači lik Zlatana, za koga takođe kaže da je mali čovek sa velikim problemima.

-Njegovu mamu je otac izbacio iz kuće i mislim da je to mali problem. Veliki problem je to što je čovek koji mu je blizak, koji ga je primio u dom, sa kojim je imao prisan odnos želeo da izvrši samoubistvo, kako bi osvetio oca. Ljudi iz banke su mu uzeli čamac, jer nije mogao da plati nekretnine, kaže Isa, kome su ipak potresnije sudbine nekih drugih likova u predstavi „O medvjedima i ljudima“.

-Još prvi put, kada smo igrali premijeru, jedan od najjačih, ali i najtužnijih utisaka, posebno iza scene, kada moram da slušam i čekam, na mene su ostavile kolege Merima i Vedran. Njihova priča je tako kratka, a opet se tako sporo završi. Mislim da to ujedno objašnjava pravi život i prave brakove.

Ozbiljne teme kojima se predstave u kojima glumi bave, između ostalog su uticale na to da ovaj mladi glumac jako rano stekne saznanja o životu i svetu, koja nisu uvek prijatna.

-Uloge koje glumim, iako su male, govore puno. One govore o svoj deci sveta. U ovoj, večerašnjoj predstavi, moja uloga poručuje upravo da deca sveta ne bi trebala da budu na mestima gde ima svađe, jer ih to ugrožava. Kada se dese momenti mira i sreće, a tako nije uvek, jer svet nije takav, deca treba da budu tu. Moj lik nam objašnjava da deca treba da se sklone od problema i u pravom životu.

Iskustva stečena na sceni, Isa pokušava da prenese i dobro iskoristi i u privatnom životu.

-U nekim situacijama uspevam da se sklonim od loših stvari, ali postoje i one u kojima nije tako. Jednostavno, neke ozbiljne stvari moraju da me pogode i moram da učestvujem u njima. Ipak, uglavnom se izvlačim iz stresnih i tužnih momenata.

Isa je na pozorišnu scenu prvi put stao pre tri godine u predstavi „Kavkaski krug kredom“, nakon čega je usledila i filmska uloga, snimanje reklame, ali i još jedna predstava –„Schindlerov lift“.

-Predstavu „Schindlerov lift“ smo radili u Sarajevu. Ona govori o Prijedoru i stvarima koje su se tamo dešavale. Mislim da je i večerašnja predstava na tom putu, samo što imaju drugačije teme. Ipak, obe predstave imaju poseban način na koji te
pogađaju u dušu i omogućavaju ti da u njima vidiš sebe i sve svoje probleme.

U predstavi koja je Narodno pozorište Sarajevo ove godine dovela u Užice, mladi glumac ima konretnu i značajnu podršku oca, Aleksandra Seksana, koji tumači lik Jadrana.

-Pre nego što izađem, tata mi iza scene kaže šest stotina predloga kako da što bolje odigram… Mislim da je moj problem to što ponekad požurim na replikama, ali tata mi pomaže i mislim da iz predstave u predstavu postajem sve bolji.

Iako na prvi pogled izgleda kao da se tek zagreva da ozbiljno uđe u glumački posao, Isa kaže da za sada planira da mu gluma bude samo hobi. Ne može da odluči da li prednost daje pozorištu ili filmu, jer kako kaže – to je umetnost koju voli i koja privlači ljude.