Pocetna GKC Jedanaesti rođendan Gradskog kulturnog centra

Jedanaesti rođendan Gradskog kulturnog centra

1122
0
Podelite

Gradski kulturni centar obeležio je skromnom svečanošću jedanaest godina postojajanja i rada. Najmlađa užička ustanova kulture nastala je na inicijativu mladih, ali je postala mesto okupljanja svih generacija Užičana koji su u proteklom periodu imali priliku da prisustvuju brojnim kulturnim događajima, koncertima, izložbama i skupovima u organizaciji GKC-a.

I u vremenu korone GKC je bio na važnom zadatku, u službi zdravlja sugrađana i njegov prostor je korišćen kao vakcinalni pult.

Direktorka Jelena Vasović izabrala je za paralelu 2019. godinu sa vremenom u kome ova institucija obeležava 11. godišnjicu rada. Ona je podsetila da je tokom 2019. godine ove ostanova kulture imala 150 programa i 48.000 posetilaca, a prošle nažalost zbog epidemiološke situacije samo 79 programa, od kojih je osam do deset budžetski bilo finansirano. Nažalost ova 2021. godina donela je iste korona probleme kao i veći deo protekle.

-Naredbom Kriznog štaba GKC je 22. januara pretvoren u punkt za vakcinaciju. Umesto na koncerte građani su kod nas dolazili po vakcine, bili smo prinuđeni da ne radimo, ali smo opet bili na važnom poslu – navodi Vasović i dodaje da je deo zaposlenih GKC-a bio angažovan u civilnoj zaštiti pružajući pomoć Domu zdravlja, Crvenom krstu, odnosno sugrađanima.

Danas je stigla saglasnost Kriznog štaba da GKC programe može realizovati i u Bašti nekadašnjeg Doma JNA, dok je zatvoren deo još pod znakom pitanja zbog epidemije i potreba za vakcinaciju.

I pored nevolja GKC je uspeo da realizuje jubilarnu pedesetu smotru recitatora “Pesniče naroda mog” koja je izostala prošle godine.

Na njoj su pobednici deca i mladi koji mnogo vole poeziju bilo da su osnovci, srednjoškolci ili studenti.

– Svaka čast deci koja su se plasirala na dalja takmičenja i ovom prilikom da kažem da smo jako ponosni na njih – istakla je Vasović.

Miloš Milojević, programski direktor GKC-a između ostalog najavio je večerašnji besplatni koncert orkestra “Stari grad” i pozvao Užičane da povodom 11. rođendana najmlađe užičke ustanove kulture prisustvuju ovom događaju i uživaju.

– U junu, 25-og imaćemo priliku da ugostimo “Mostar Sevdah Reunion “, a 27. juna počinje kulturno leto na Trgu partizana. Užičko kulturno leto otvoriće YU grupa koja je prošle godine obeležila pola veka postojanja i sviraće za Užičane na Gradskom trgu 27. juna – najavio je Milojević.

Programski direktor GKC izrazio je očekivanje da će tokom leta uspeti da realizuju 16. ili 17. jula koncert Nine Badrić i nešto kasnije koncert violiniste Lajka Feliksa, zatim nastup Rambo Amadeusa, smotru narodnog stvaralaštva u Ravnima i druge programe.

Milojević je Užičanima zahvalio na razumevanju i što se pridržavaju epidemijskih mera i pozvao ih da budu gosti užičkog GKC-a.