Pocetna Kultura Promocija monografije “Osaćani – Nasleđe generacijskog iskustva”  

Promocija monografije “Osaćani – Nasleđe generacijskog iskustva”  

703
0
Podelite

U prepunoj sali Narodne biblioteke, u Domu kulture u Srebrenici, u petak 4. juna 2021. godine održana je promocija knjige Osaćani – Nasleđe generacijskog iskustva, autora Dragiše Milosavljevića. Izdavači monografije su Narodni muzej Užice i Javna ustanova NP „Drina“ Srebrenica.

Kao uvod za promociju knjige o osaćanskim neimarima, dunđerima, dvojica građevinaca, „banjaka“, iz ovoga kraja pričali su njihovim osaćanskim „banjačkim“ govorom kojim se sporazumevaju na gradilištu, kako bi izbegli probleme, a da to gazde i drugi prisutni ne razumeju.

Pozdravnu reč uputili su direktor Javne ustanove NP „Drina“ Srebrenica, dr Radomir Pavlović i direktorka Narodnog muzeja Užice, Slavica Stefanović, koja je naglasila da je Dragiša Milosavljević kao iskusan istraživač dao dragocen doprinos u zaštiti kulturne baštine i da je istražujući kulturno i graditeljsko nasleđe, narodno neimarstvo, višestruko zadužio srpku kulturu.

O knjizi su govorili Anđa Bjelić, bibliotekar savetnik Narodne biblioteke Užice i Dragiša Milosavljević, autor monografije, koji je istakao da su Osaćani tradicionalni neimari, virtuozi, majstori u graditeljstvu i da su oni u velikoj meri obnavljali Srbiju nakon buna i ratova, pa je po njima i nastala sintagma „kuća osaćanka“ koja predstavlja drvenu kuću specifičnog oblika na kamenim temeljima.

Anđa Bjelić rekla je da je reč o stručnoj, veoma čitkoj knjizi koja sadrži mnogo zanimljivih priča i legendi. Ona je ukazala da se generacijsko neimarsko, odnosno banjačko iskustvo u Osatu prenosilo i mlađi su učili od starijih i nastavljali dunđersku tradiciju koja je imala posebnu etiku i estetiku, kao i govor koji se sastojao od oko 300 reči, što je bilo dovoljno banjacima da se sporazumeju međusobno, snađu i reše određene probleme za koje drugi nisu trebali da znaju.

Naredna promocija monografije predviđena je za drugu polovinu septembra tekuće godine u Banskom Dvoru u Banja Luci.