Pocetna Kultura Izložba Uroša Đurića

Izložba Uroša Đurića

946
0
Podelite

U galeriji „Reflektor“ u zgradi bivše kasarne u Krčagovu u subotu, 19. juna, otvorena je izložba beogradskog umetnika Uroša Đurića, „Stanje stvari“ koja je njegova prva samostalna izložba u Užicu gde je izlagao u još nekoliko navrata na kolektivnim izložbama. Ovog puta, Đurić je izložio slike, crteže, grafike, video radove, fotografije. Prema njegovim rečima, to je širok opus njegovog „delovanja u svim tim oblastima za koje sam se školovao. Školovan sam čovek i bar što se tiče tog stručnog dela to su, zaista, odlike moje prakse“. Radovi su segmenti iz različitih ciklusa u poslednjih 20 godina, najstariji rad je iz 2001., a najmlađi je nastao pre nekoliko dana u samom Užicu. Ova izložba je jedinstvena i ne liči ni na jednu do sada.

Brižit Huk u svojoj kritici piše da kada Uroš Đurić slika on to radi sa ohrabrujućom svešću konceptualnog umetnika.

„Đurić meša stilove i koncepte i neguje ironičan žanr istinskog intelektualca čiji uspeh potiče iz njegove – ponekad traumatične povezanosti sa manjinama s jedne strane i njegovoj pripadnosti eliti sa druge strane. Kada Uroš Đurić uđe u taksi u Beogradu, pozdravljaju ga kao pop zvezdu. Između ostalog, penzionisani panker uživa u glamuroznom imidžu čija fascinacija prevazilazi umetničku scenu srpskog glavnog grada.“

U 1994. glumac, izdavač andergraund stripova, grafički dizajner, Đ u klubu poznatom kao Rupa, urednik važnih radio emisija na B92, objavio je Manifest autonomizma zajedno sa Stevanom Markušem i time utvrdio “lični princip” kao glavnu motivaciju za stvaranje umetnosti na obodu društva u kojem su bankari, političari, kriminalci i ratni zločinci smatrani herojima. “Najvažniji kriterijum za ulazak u njihov klub” priseća se Đurić, “bio je da im se pridružiš u njihovoj igri”.

Uroš Đurić je rođen 1964. u Beogradu. Studirao Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu i Slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Diplomirao 1992. i magistrirao 1998. na slikarskom odseku FLU. Tokom karijere izlagao na preko 250 izložbi u vodećim domaćim i svetskim izložbenim prostorima. Radovi mu se nalaze u mnogim značajnim kolekcijama poput bečkih muzeja Albertina i Ludvig, kolekcije Maison Rouge, EVN, Telenor, Zepter, kao i Muzeja grada i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Izložba u Užicu će trajati do 15. jula i može se posetiti na zakazivanje dan ranije na imejl adresu galleryreflektor@gmail.com od ponedeljka 21. juna do kraja izložbe u periodu od 15 do 20 časova svakim radnim danom.