Pocetna Društvo Počela druga faza izrade Plana razvoja grada

Počela druga faza izrade Plana razvoja grada

697
0
Podelite

Završena je prva od ukupno sedam faza izrade Plana razvoja grada Užica 2021-2028. godine i istovremeno je započela naredna. Radni timovi, kojih je 19, dobili su zadatke i smernice za dalji rad. Rok za završetak Plana razvoja je 12 meseci

U sredu je održana sednica Koordinacionog tima za izradu Plana razvoja grada Užica 2021-2028. godine na kojoj je verifikovano 19 radnih timova koji su formirani u proteklih šest nedelja i koji su nosioci izrade ovog Plana. Formiran je i Partnerski forum koji čine stručnjaci iz različitih oblasti koji će maksimalno dati svoj doprinos. Na ovaj način završena je prva od ukupno sedam faza izrade Plana razvoja grada i istovremeno je započela naredna. Radni timovi dobili su zadatke i smernice za dalji rad. Rok za završetak Plana razvoja je 12 meseci.

Dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica, obavestila je da je Grad raspisao i javni konkurs za učešće organizacija civilnog sektora u izradi Plana razvoja grada na koji se prijavilo 10 organizacija.

-Prvi put smo na ovakav način pozvali sve organizacije civilnog društva da aktivno učestvuju i daju svoj maksimalan doprinos u izradi Plana razvoja grada. Veoma nam je važno da svi naši sugrađani, kao i sve ostale organizacije, predstavnici struke i nauke, uopšte celokupne javnosti, učestvuju u izradi ovog Plana sa jednim jednim ciljem da naš grad napreduje u svim sferama života, da imamo brz napredak, kako u ekonomskom razvoju tako i u socijalnom i ekološkom – istakla je gradonačelnica.

Prema njenim rečima Planom razvoja grada biće obuhvaćena realizacija strateških projekata kao što je izgradnja obilaznice oko Užica, aerodrom na Ponikvama i drugi. Ona je naglasila i da su predstavnici Grada svakodnevno u komunikaciji sa predstavnicima Vlade Republike Srbije i svim relevantnim republičkim institucijama da bi svi projekti koji su planirani što pre bili i realizovani.

Branislav Mitrović, predsednik Gradske skupštine i koordinator Koordinacionog tima, rekao je između ostalog, da Plan razvoja kao najviši hijerarhijski planski dokument u jednoj lokalnoj samoupravi zahteva veoma ozbiljan pristup i predstavlja izuzetno komleksan proces.

-Izrada Plana razvoja grada u skladu sa Zakonom o planskom sistemu i ostalim odgovarajućim pripadajućim uredbama koje je donela Vlada Republike Srbije sprovodiće se u sedam faza. Sa zakazivanjem sastanka Koordinacionog tima, završili smo prvu fazu u kojoj smo formirali timove i prateće službe koje će aktivno raditi na izradi Plana razvoja, a istovremeno započinjemo i drugu fazu, bitnu i komleksnu, neki za nju kažu i da je „kritična“, a to je faza pregleda i analize postojećeg stanja. Da bismo dobro planirali u narednom periodu i da bi sledeće faze bile uspešne kao što je faza kreiranja vizije, ciljeva i mera, najpre moramo da ustanovimo u kakvom stanju se nalaze određene oblasti u našem gradu. Sagledevanje i analiza postojećeg stanja biće polazna osnova za dalji rad na izradi Plana razvoja – naveo je Mitrović.