Pocetna GKC GKC: Izložba fotografija-portreta patrijarha Pavla

GKC: Izložba fotografija-portreta patrijarha Pavla

958
0
Podelite

U Gradskom kulturnom centru na Vidovdan je otvorena izložba fotografija portreta patrijarha Pavla autora Hadži Marka Vujičića, fotoreportera “Vesti” i dugogodišnjeg urednika fotografije u novinama srpske Patrijaršije, listu “Pravoslavlje”.

Izložba sadrži 33 portreta srpskog patrijarha koje je autor napravio u periodu od 2001. do 2008. godine, a koji simbolizuju i 33 godine koliko je patrijarh proveo služeći na Kosovu i Metohiji kao episkop raško-prizrenski.

Direktorka GKC-a Jelena Vasović posle pozdravnih reči podsetila je na priču o kamenčićima iz okeana vezanu za boravak njegove svetosti u Americi, od Los Andjelesa u Čikaga 1992. Godine koja govori o njegovoj duhovnoj uzvišenosti i smirenosti o kojoj su pripovedali i domaćini.

Autor Hadži Marko Vujičić je rekao da je patrijarh Pavle duhovni goprostas koji je obeležio prošli i početak ovog veka, na čelu SPC u teškom vremenu raspada bivše Jugoslavije, građanskog rata u Hrvatskoj i BIH, periodu sankcija, pada Srpske Krajine, NATO bombardovanja SRJ…

– Vreme na tronu Svetoga Save patrijarha Pavla obeležilo je nacionalno buđenje, vraćanje Bogu i traženje puta bogopoznanja, izgradnje hramova, vraćanje Svetog Save kao školske slave, uvođenje verske nastave u osnovne i srednje škole kao i povratak Spasovdanske litije na ulice prestonice – naveo je Vujičić uz reči zahvalnosti svima koji čuvaju uspomenu na blagopočivšeg srpskog patrijarha.

Izložba portreta patrijarha Pavla prvi put je organizovana u Mladenovcu, a pored Užičana priliku da je vide građani Čačka, Valjeva, Bajine Bašte, Beograda, Kosjerića…

Većnik za kulturu grada Mladenovca Zoran Jocić, rekao je na otvaranju izložbe u GKC-u da saradnja između Užica i Mladenovca traje dugo, čitavih sto godina.

– Užice i Mladenovac povezuje akademski slikar Mihailo Milovanović koji je ostavio vredno kulturno nasleđe u Mladenovcu. U pitanju je spomenik srpskom ratniku koji je zaštitni znak grada Mladenovca i koji je otvoren 1926. godine u prisustvu kralja Aleksandra. Mihailo Milovanović je uradio i ikonostas od mermera u Crkvi Presvete Bogorodice u Mladenovcu – rekao je Jocić. On je i najavio izložbu u oktobru ove godine u Mladenovcu posvećenu kraljevom slikaru povodom 80 godina od njegove smrti koju će realizovati mladenovački i Narodni muzej iz Užica.

Izložbu fotografija-portreta patrijarha Pavla u GKC-u Užičani mogu videti do 12. jula.