Pocetna Društvo Malina 310-320 dinara, sto dinara više nego lane

Malina 310-320 dinara, sto dinara više nego lane

1160
0
Podelite

Otkupna cena maline na većini otkupnih mesta u užičkom kraju veća je za sto dinara u odnosu na cenu od prošle godine i kreće se od 305 dinara u Arilju do 320 dinara u Lužničkoj dolini. Berba kasni i do 15 dana zbog vremenskih neprilika tokom proleća i hladnog vremena sa obilnim padavinama.

Prema rečima proizvođača otkup maline na potezu Buar – Spasovnjača u Užicu je 310 dinara dok “Trgoagent” otkupljuje malinu za 320 dinara u Lužnici.

Prema rečima ivanjičkih proizvođača i Miodraga Marića iz “Podgolijskih zdravih plodova” cena je 310-315 dinara po kilogramu. Cena se odnosi na malinjake bliže centru Ivanjice kod kojih je počela berba dok malinjaci na preko hiljadu metara nadmorske visine tek očekuju ulazak birača.

Marić navodi da cena u otkupu jeste viša za 100 dinara, ali da su poskupela i ulaganja u malinu i repromaterijal.  Ivanjičke Erčege i druga sela ove opštine pogodio je grad nanoseći veliku štetu i malinjacima pre nekoliko dana.

Dragan Vukajlović  iz “Srpske maline” iz Bajine Bašte kaže da je cena maline u ovoj opštini 310-320 dinara. I on navodi da su poskupela ulaganja, cene preparata i naročito radne snage. Kaže da berača nema bez 80-100 dinara po kilogramu nabrane maline ili dnevnicu od 3.500-4000 dinara uz smeštaj i hranu. Sličan odgovor dobili smo i u Ivanjici.

– Najviše nas sada brine suša i ove temperature od 37-38 stepeni. Ukoliko se nastave narednih sedam dana od maline neće biti ništa, jer ne smemo da je zalivamo zbog opasnosti da je “skuvamo”. Jako smo zabrinuti, jer može cena da bude i 1000 dinara, ali maline neće biti – kaže Vukajlović.

Hladnjača “Stanić” u Arilju, prestonici srpske maline izvozno vredno voće otkupljuje za 305 dinara.

Prošle godine otkupna cena maline u užičkom kraju bila je 210-225 dinara po kilogramu.