Pocetna Društvo Zabrana nenamenskog korišćenja vode u rubnim delovima grada 

Zabrana nenamenskog korišćenja vode u rubnim delovima grada 

1667
0
Podelite

Gradsko veće Užica usvojilo je odluku o zabrani nenamenskog korišćenja vode za piće. Zabrana se pre svega odnosi na zalivanje zasada, bašti i punjenje bazena, jer je potrošnja vode na seoskom i rubnom području Užica četiri puta veća od uobičajene. Ovakva potrošnja uprkos dovoljnim količinama vode dovodi u pitanje snabdevanje usled velikog opterećenja pumpnog sistema. I ovoga puta apelovano je na korišćenje alternativnih izvorišta za zalivanje malinjaka gde god je to moguće.

-U proteklih deset dana registrovali smo ekstremno povećanje potrošnje vode u svim seoskim pravcima počev od Buara, Dubokog, Lužničke doline, Kačera i Drežnika. Problem je izazvan korišćenjem vode za zalivanje zasada i nenamensko korišćenje od strane bahatih građana zbog kojih ostali trpe. Vode ima dovoljno, ali pumpni sistem koji neprekidno radi već četiri dana je prenapregnut tako da voda bukvalno ne stiže do rezervoara, jer se sve potroši – kaže direktor “Vodovoda” Duško Ljujić uz napomenu da za sada nema problema sa potrošnjom vode u gradu Užicu i Sevojnu.

Počevši od 30. juna “Vodovod” je najavio  kontrolu i obilazak svih većih zasada koji koriste sistem “kap po kap” zajedno sa  komunalnom policijom kako bi se voda uzela na analizu. Ukoliko bude sadržala hlor tretiraće se kao nenamenski korišćena što podrazumeva i određene sankcije.

-Gradsko veće je ovlastilo “Vodovod” da određene pravce može isključiti iz sistema u slučaju ozbiljnijeg ugrožavanja funkcionisanja vodosnabdevanja i pumpnog i rezervoarskog prostora. Problema imamo sa neovlašćenim ulaskom pojedinih ljudi u šahtove i linije koji zatvaraju vodu i usmeravaju u željenom pravcu. Dali smo nalog da se svi rezervoari ponovo zaključaju i obezbede – navodi direktor užičkog “Vodovoda”.

Ljujić kaže da je vodovod  Ponikve – Stapari seoski vodovod koji nije u nadležnosti JKP “Vodovod” i ovo preduzeće ne upravlja ovim sistemom. On kaže da ovaj sistem ne može isporučivati vodu za piće i da se shodno odluci ona može koristiti samo za sanitarno – higijenske potrebe, jer ne postoji sistemska dezinfekcija i organizovana prerada, što nije svojstveno samo za ovaj seoski vodovod.

-Preporuka mesnoj zajednici Stapari je ugradnja uređaja za hlorisanje vode. Isporučioci opreme već su dolazili na Ćosića vrelo i ugradnju očekujemo uskoro u čemu ćemo pomoći. Na ovaj način ispravnost vode se ne može obezbediti 365 dana u godini,  jer je svaka kiša zbog mutnoće može ugroziti. Radimo na tome da obezbedimo upravljanje seoskim vodovodima kao što upravljamo vodovodom Potočanje kako bi se situacija promenila ne samo u Staparima što podrazumeva postrojenja  za preradu i druge modalitete – kaže Ljujić.