Pocetna Društvo Izgradnja obilaznice počinje u septembru

Izgradnja obilaznice počinje u septembru

1150
0
Podelite

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potvrdio je da će izgradnja obilaznice oko Užica početi u septembru, da je predviđeno da bude završena u naredne dve godine. Okvirna vrednost radova neće biti manja od 25 miliona evra. Ministar je naveo i da će, osim u ovoj, u revitalizaciju aerodroma na Ponikvama ulaganja biti nastavljena i u narednoj godini

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović sa saradnicima, posetio je Užice i u kabinetu gradonačelnice dr Jelene Raković Radivojević sa predstavnicima Grada, razgovarao o izgradnji obilaznice oko Užica koja je od Vlade Srbije i resornog Ministarstva proglašena za projekat od nacionalnog značaja. Izgradnja obilaznice važna je ne samo za Užice, jer će biti rešen dugogodišnji problem izmeštanja, pre svega, teretnog saobraćaja iz centra grada, već i za ceo Zlatiborski okrug i zapadnu Srbiju.

Na “blagu skeptičnost” predstavnika Grada Užica da će izgradnja obilaznice zaista početi u septembru, ministar Tomislav Momirović je posle sastaka izjavio:

-Neću biti ministar koji će izgraditi auto-puteve, odnosno, deo sistema koji predvodi predsednik Republike, a da se deca u Užicu guše svaki dan i da pored njih svaki dan prolaze  kamioni, pored dve osnovne škole. Mi to nećemo tolerisati. Obilaznicu oko Užica, kao i obilaznicu oko Požege i Gornjeg Milanovca proglasili smo za projekat od posebnog značaja za Republiku Srbiju. U septembru kreću radovi na obilaznicama oko Užica i Gornjeg Milanovca, a oko Požege u martu naredne godine pošto nemamo nikakvu projektnu dokumentaciju. Ovo smo definisali, dali redosled zadataka koji moraju da budu ispunjeni u narednim mesecima – rekao je ministar Tomislav Momirović, ističući značaj obilaznice u poboljšavanju ekološkog stanja u Užicu.

Prema rečima ministra Momirovića definisane su prve deonice za izvođenje radova, a najkomleksniji deo je most preko Đetinje čija će gradnja početi u martu. Plan je da obilaznica bude završena najviše za dve godine. Okvirna cena izgradnje obilaznice oko Užica, prema rečima ministra Momirovića nije manja od 25 miliona evra, mada se još uvek vode intenzivni pregovori sa Kinezima paralelno za sve tri obilaznice kao i za još nekoliko projekata, tako da bi trebalo u narednih mesec dana da budu preciznije definisane cene.

Ministar Momirović podsetio je da su radovi na obilaznici oko Užica počeli i pre trideset godina. Razlozi zbog kojih nije urađena su isti kao i za auto-put Beograd – Čačak, kao i za Moravski koridor, brzu prugu, jer su svi ovi projekti veoma komlikovani i objektivno ih je bilo teško uraditi u proteklom periodu.

Momirović je podsetio da je ove godine za aerodrom na Ponikvama izdvojeno 300 miliona dinara, raspisan je tender za ograđivanje koji bi trebalo da bude završen za oko dva meseca, dogovoreno je da firma „Bela“, ćerka firma SDPR-a investira u 80 hektara. Želja je, kako je istakao ministar Momirović, da se na aerodromu na Ponikvama formira mala industrijska zona koju će podržavati industrija užičkog kraja.

-Ne želimo da od ovog aerodroma napravimo spomenik koji neće fukcionisati, već da malim koracima omogućimo da on nađe svoju perspektivu i za sportsku, biznis, industrijsku avijaciju, a kako se turizam bude razvijao da omogućimo, eventualno i turističku avijaciju. Da bismo to ostvarili potrebno je da uložimo sredstva, zato ćemo i naredne godine predvideti još značajnija. Moramo da izgradimo put do aerodroma. Trenutno se radi prvih sedam kilometara koji idu lokacijski iz opštine Čajetina. Sledeće godine predvidećemo sredstva za još deset kilometara koji će spojiti aerodrom sa magistralom – naveo je ministar Momirović i rekao da će u narednih pola godine biti konačno rešeno pitanje razminiranja aerodroma.

Na sastanku je razgovarano i o ulaganjima u druge putne pravce u užičkom kraju, kao i o revitalizaciji magistralnog puta Užice -Bajina Bašta, o tunelu Kadinjača za koji je predviđeno da izgradnja počne za dve godine.

Prema rečima gradonačelnice dr Jelene Raković, na sastanku je dogovoreno šta je sve potrebno da grad Užice uradi u narednom periodu u cilju obezbeđivanja odgovarajuće dokumentacije da bi izgradnja obilaznice počela u planiranom terminu, u septembru. Razgovarano je i o celokupnoj putnoj infrastrukturi na području grada, pre svega o putnim pravcima značajnim za razvoj turizma i privrede.

-Dolazak auto-puta nadomak Užica, kao i nastavak deonice auto-puta ka Kotromanu od velikog je značaja za naše privrednike, kao i komletna revitalizacija aerodroma na Ponikvama – istakla je gradonačelnica i zahvalila se ministru Momiroviću na velikoj podršci koju pruža gradu Užicu za realizaciju svih važnih i strateških projekata.