Pocetna Hronika Pomor ribe u Skrapežu

Pomor ribe u Skrapežu

1667
0
Podelite

U vodotoku reke Skrapež kod Požege došlo je pomora velike količine ribe.

Na stotine primeraka mrtve ribe pluta, a najviše su u pitanju mrene i klenovi. LJubitelji ove reke i ribolovci odmah su o ovom slučaju obavestili nadležne, kako bi se utvrdio tačan uzrok trovanja ribe.

„Slična situacija se pre nekoliko dana dogodila na istoj reci, ali kod Kosjerića. Tada smo saznali da je odrđena materija ispuštena u vodu i da je to prouzrokovalo trovanje. Rekli su nam da je to ta riba koja je sada uočena kod Požege, ali to je nemoguće. Došlo je do novog trovanja“, izjavio je za RINU Živojin Karajičić bivši predsednik Udruženja ribolovaca Skrapež.

Živojin Karajičić bivši predsednik Udruženja ribolovaca Skrapež, Foto: Privatna arhiva

On navodi da do uginuća ribe može da dovede i nizak vodostaj prouzrokvan izuzetno visokim temepraturama poslednjih dana u Srbiji.

„Ribe ostanu bez kiseonika i uginu, mada ono što je najveća opasnost za naš riblji fond jeste što ljudi zaista ne vode računa o tome šta ispuštaju u reku, a to niko ne sankcioniše. Biljni i životinjski svet zbog toga je u velikoj opasnosti. Nekada je u Skrapežu bilo mnogo više ribe, a danas se može reći da uporni ribolovci pecaju uzalud“, rekao je Karajičić.