Pocetna Društvo Venci na spomen-obeležje u Sevojnu

Venci na spomen-obeležje u Sevojnu

808
0
Podelite

Povodom 80 godina od značajnih događaja antifašističke borbe u Drugom svetskom ratu 4. jula koji se nekada obeležavao kao Dan borca, 7. jula Dana ustanka naroda Srbije i povodom Dana opštine Sevojno koji će biti obeležen 26. jula danas je održan pomen i položeni venci na spomen obeležje u centru Sevojna kod OŠ “Aleksa Dejović”.

Vence su položile delegacije Gradske opštine Sevojno, Udruženja boraca Sevojno koje je organizovalo skup, užičkog SUBNOR-a, SUBNOR-a Bajine Baste, Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović”, Udruženja penzionera Sevojna, Udruženja veterana Zlatiborskog okruga i Užica, Udruženja veterana Čajetine, Socijalističke partije Srbije i PUPS-a i drugih udruzenja.

Skupu je prisustvovao gradski većnik za socijalna pitanja Slobodan Grbić, a u ime potomaka palih boraca za slobodu venac je položila sestričina narodnog heroja Alekse Dejovića, Gordana Bradonjić.

Na ovom mestu upisano je 105 imena žrtava Drugog svetskog rata, među kojima je i narodni heroj Aleksa Dejović komesar Druge proleterske brigade koji je poginuo u Bosni.

Na obeležavanju godišnjice prisutnima se ispred SUBNOR-a obratio Vojin Mrdja koji je podsetio na herojske dane antifašističke borbe i na veliku žrtvu Sevojničana palih za slobodu. On je najavio da će centralna manifestacija obeležavanja značajnih datuma 80. godišnjice ustanka u Drugom svetskom ratu biti održana u Užicu 24. septembra ove godine simbolično na dan stvaranja Užičke republike koji je Užice u Titovoj Jugoslaviji slavilo kao Dan opštine.

Udruženje boraca svih oslobodilačkih ratova do 1999 godine iz Sevojna na čelu sa predsednikom Milanom Đokovićem jedno je od najaktivnijih kao čuvar sećanja na branioce slobode iz užičkog kraja u svim ratovima.