Pocetna Društvo Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća

Bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća

669
0
Podelite

Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu napuštenih seoskih kuća. Konkurs traje do 1. novembra i za ovu namenu opredeljeno je 500 miliona dinara, a vrednost kuće i okućnice ne sme da prelazi 1,2 miliona dinara. Užice je formiralo komisiju za pregled konkursne dokumentacije.

– Ministarstvo je mapiralo 200.000 slobodnih, napuštenih kuća na teritoriji Srbije. Cilj projekta je povećanje nataliteta i poboljšanje demografske slike   našeg sela i ostajanje mladih na selu. Mogu konkurisati ljudi do 45 godina starosti i to ne moraju biti lica koja se bave poljoprivredom. Na konkurs se mogu javiti i  profesori, lekari, farmaceuti, veterinari, zaposleni u IT sektoru, mali privrednici, zanatlije i svako ko je zainteresovan – rekla je Mirjana Radivojčević, pomoćnik gradonačelnika zadužena za pitanja populacione politike.  Projekat realizuju nadležno ministarstvo, lokalna samouprava i zainteresovana lica.

-Zainteresovano lice mora naći kuću čija će vrednost biti u visini opredeljenih sredstava do 1,2 miliona dinara. Posebne izjave zainteresovanih moraju se overiti kod notara, a lokalna samouprava je u obavezi da uradi procenu vrednosti nekretnine u saradnji sa Poreskom upravom, dok po službenoj dužnosti Ministarstvo prikuplja sva dokumentao relevantnih ustanova – navodi Radivojčević i dodaje da “nema udruživanja sredstava” već se nekretnina kupuje od opredeljenog novca koje daje Ministarstvo. Lokalna samouprava u Užicu već je formirala komisiju za pregled konkursne dokumentacije kako bi pomogla zainteresovanim strankama u prikupljanju dokumenata i pomogla u rešavanju nedoumica do kojih mogu da dođu učesnici konkursa.   Dodeljena bespovratna sredstava Ministarstvo će preneti na podračun jedinica lokalne samouprave za korisnike koji su prijavljeni, a dobijenu nekretninu zabranjeno je prodati u narednih deset godina.