Pocetna Društvo Svi takmičari su pobednici

Svi takmičari su pobednici

976
0
Podelite

Udruženje „Roditelj“ Užice organizovalo je 11.Puzijadu na kojoj je učestvovalo 33 mališana koji su se takmičili u puzanju na Trgu partizana. Ovo je jedna od najlepših i najradosnijih manifestacija u gradu koja pored brojne publike ima i edukativni karakter. „Puzijada“ prošle godine nije održana zbog epidemije koronavirusa, a ovogodišnje takmičenje proteklo je sa puno smeha, podrške, aplauza tako da su svi takmičari pobednici.

Slađana Popović, član Udruženja“Roditelj“ rekla je da akcenat ove „Puzijade“ je na Nedelji dojenja i na promovisanju zdrave ishrane. Pre pet godina majki koje doje bilo je 13 odsto a sada je po podacima duplo više. Pored takmičenja u puzanju ova manifestacija u okviru pratećeg programa omogućila je roditeljima da saznaju sve što ih interesuje u vezi odgajanja od lekara i patronažnih sestara Doma zdravlja.

-Mi promovišemo porodicu, rađanje, dojenje i mnogo više je prvorođene dece, ali imamo i oko 900 porodica koje imaju preko troje dece-istakla je Popović.

Katarina Sekulić Ilić, majka dvoje dece poručila je da je važno u okviru ove manifestacije poručiti da ne treba odustajati i da je majčinstvo poseban podvig.

-Dojenje je najbolji izbor jer to govorim iz svog iskustva, jeste teško zato što u početku treba strpljenja i truda, ali i dosta podrške. A za podsticanje nataliteta važno je zdravo porodično okruženje, ulaganje u zdravstvu i to u Domu zdravlja i bolnicu, kao i rešavanje problema da se izbegne smanjenje plata, da se obezbedi sigurnost i zaposlenje, kao i da mame ne strpe da li će ostati bez posla posle porodiljskog odsustva – istakla je Katarina.

„Puzijada“ je podržana i od Grada Užica i tim povodom Slobodan Grbić, član Gradskog veća za socijalnu politiku naveo je da smo svedoci pada nataliteta i da je od izuzetnog značaja organizovanje ovakvih događaja.

-Ovo je jedna od najlepših slika na Trgu gde zajedno vidimo porodicu i naše najmlađe sugrađane. Nadam se da ćemo u narednom periodu moći da kažemo da je rezultat svih ovih aktivnosti veći broj dece, ne samo u Gradu Užicu nego i u Srbiji. Grad iz godine u godinu povećava pozicije kada su u pitanju izdvajanja za subvencionisanje mera podrške porodicama- objasnio je Grbić.

O promovisanju dojenja na ovakvim manifestacijama je od izuzetnog značaja zbog zdravog odrastanja i razvoja naših najmlađih sugrađana.

Dr Novka Garabinović Vukašinović, načelnica Službe pedijatrije u Centru za majku i dete naglašava značaj Svetske nedelje dojenja počev od imunološkog jačanja, emotivne veze sa majkom i najbolje hrane za bebe.

-U naš dispanzer porodilje dolaze posle sedam dana i mi to jedini u Srbiji radimo kako bi mame prevazišle sve krize u dojenju. Sada se majke polako ponovo vraćaju dojenju za razliku od prethodnog perioda – naglasila je dr Garabinović Vukašinović.

Dodajmo, da je na „Puzijadi“ upućen i poziv roditeljima sa troje i više dece da se prijave u Gradskoj upravi za „Užičku porodičnu karticu“ koja im omogućava popuste za kupovinu robe i plaćanje usluga. A za mališane i njihove roditelje kao i proteklih godina prijatelji manifestacije obezbedili su brojne poklone.