Pocetna Kultura Užička pesnička lira

Užička pesnička lira

602
0
Podelite

Nova knjiga „Užička pesnička lira“ članova Udruženja „Kluba tri“ nedavno je objavljena, a izdavači su Svitak, izdavačka radionica Književnog društva Razvigor iz Požege i Književna sekcija Kluba tri iz Užica

Knjiga „Užička pesnička lira“ predstavlja zbornik radova članova Književne sekcije i treća je po redu posle monografije„Laste iz Uzina“ 2008., i zbornika radova „Glasi duše“ 2018.godine.
Užičku humanitarnu organizaciju „Klub tri“ formirali su pre 15 godina penzioneri sa ciljem povezivanja članova i njihovih porodica i međusobnog druženja. U svom sastavu imaju 17 sekcija i do sada je kroz udruženje prošlo 1736 članova, a najviše ih je najstarije generacije.

-Najbrojnija je izletnička sekcija a najtrofejnija „Zlatne ruke“ koja ima 28 pehara, šest medalja i oko 1000 diploma, zahvalnica, majstorskih i velemajstorskih povelja. Slede folklorna sekcija koja ima oko 20 članova, zatim književna sekcija, ali i ostale koje takođe imaju brojna priznanja sa različitih manifestacija. I druge sekcije su posebno značajne poput zdravstvene, kolekcionarske, sportske, muzičke u kojoj su folklorna i pevačka grupa „Ribaševke“, zatim sekcije srpsko-grčkog kao i srpsko-ruskog prijateljstva. Likovna sekcija je organizovala nekoliko samostalnih izložbi među kojima je „Srpsko-mađarska kulturna baština“, a izlagani su i radovi užičkog kraja i prva su organizacija koja je počela spajanje sa mađarskim narodom, ali i prva organizacija koja se bratimila sa Molom u opštini Ada -istakao je Žarko Krstić, predsednik „Kluba tri“ Užice navodeći samo deo od brojnih aktivnosti sekcija.

Krstić dodaje i da obzirom da su humanitarno udruženje organizovali su i preko 40 akcija za pomoć korisnicima domova za stare, stanovništvu na Kosovu i Metohiji, posle zemljotresa u Japanu, kao i za svoje bolesne i nepokretne članove, pomoć za ugrožene porodice, za užičku bolnicu i bolnicu u Prokuplju…

-Smatram da ovaj Grad nije adekvatno vrednovao naš rad kao i drugih organizacija. A uključeni smo u veliki broj manifestacija, dodaje naš sagovornik. Govoreći o književnoj sekciji navodi da organizuje pesničke večeri, objavljivanje i promociju knjiga, objavljuju bilten „Trojka“. Nova knjiga „Užička pesnička lira“ je nedovoljno podržana od gradske vlasti, tako da su morali sami da je finansiraju što za udruženje nije nimalo lako, jer prihode imaju od članarina, pa izdvajaju i lična sredstava. Protekli period za njih je bio posebno težak zbog restriktivnih epidemioloških mera za stariju populaciju koju u većini čini njihovo članstvo. U planu je da sledeći projekat bude knjiga koja će obuhvatiti sve sekcije-zaključio je Krstić.

Književna sekcija postoji od osnivanja Kluba 2006.godine i sada ima oko 20 članova. Jedanput nedeljno imaju sastanke gde čitaju poeziju i dogovaraju se oko budućih aktivnosti i učešća na književnim konkursima u zemlji i inostranstvu.

-U novoj knjizi imamo stihove 17 pesnika starije generacije i troje dece kao podmladka „Kluba tri“. Zbirku pesama i priča „Užička pesnička lira“ ispisala je generacija koja je otišla iz rodnih mesta, ali ih nije zaboravila. Raznolikost tema povezuje očuvanje tradicije, običaja i pesničkih korena -ističe Dragica Đurić, predsednica Književne sekcije i uređivačkog odbora.

U proteklom periodu zbog korone nisu održavali sastanke, ali su materijal za knjigu koja ima preko 300 strana sakupljali oko godinu dana diktirajući najviše preko telefona, ali i putem mejla.

-Rad smo tako usklađivali što je bilo zaista zahtevno, ali je nastala ova veoma sadržajna knjiga.Svi pesnici amateri ono što osećaju, na poseban način to i izražavaju prema svemu što čini život. Knjigu smo posvetili potomcima, ali i da iza nas ostane zapis šta smo radili i stvarali- rekla je Đurić.

Uređivački odbor pored predsednice Dragice Đurić čine i Živka Vujić, Dara Rajšp, Ljubinka Tošić i Sekula Novaković. Za likovno rešenje korica korišćena je slika ulje na platnu Užička centrala, slikarke i pesnikinje Georgine R. Vitorović.

Đurić je navela da su pesnici Kluba tri, pored tri zajedničke knjige, objavili ukupno 14 knjiga poezije, da su zastupljeni su u pet antologija domaćih i svetskih, velikom broju značajnih književnih zbornika. Dobili su značajan broj nagrada, povelja, pohvala, zahvalnica… Imaju i ostvarenu dobru saradnju sa Narodnom bibliotekom Užice gde godinama održavaju promocije pojedinačnih ali i zajedničkih knjiga. U njihovom listu „Trojka“ objavljuju svoje ali i učeničke radove, a organizovali su i akciju prikupljanja knjiga za školu u Karanu. Saradnju pored škola i nastavnog kadra imaju i sa vrtićem „Poletarac“ a posebno se sećaju Predraga Anđića koji im je bio izuzetan saradnik. Svoje aktivnosti realizuju i sa drugim ustanovama u gradu.U planu je i promocija nove knjige „Užička pesnička lira“ u skladu sa propisanim epidemiološkim merama.