Pocetna Kultura Od lirskih crteža do nežnih i ekspresivnih kolorita

Od lirskih crteža do nežnih i ekspresivnih kolorita

690
0
Podelite

U Gradskoj galeriji u Užicu, otvorena je 27. izložba užičkih studenata na umetničkim fakultetima i akademijama, „Oni koji dolaze“ koja je ove godine okupila 12 studenata. Izložba će trajati 14 dana u izložbenom prostoru Gradske galerije u prizemlju.

Zoran Cvetić, dirktor Gradske galerije, pozdravljajući autore i publiku, između ostalog je podsetio da je cilj ove izložbe da se studenti okupe i druže u Gradskoj galeriji i da prezentuju ono što su radili tokom školske godine.

Docent dr Kristinka Selaković sa Pedagoškog fakulteta u Užicu, između ostalog, rekla je da svako otvaranje izložbe nosi veliko uzbuđenje, posebno za mlade umetnike za koje je to veliki događaj, jer su tek zakoračili u umetnost.

-Izložba pokazuje da su svi autori već zreli i da svoje radove mogu da pokažu javnosti. Za umetnika je vrlo važno da se pokaže publici, da izađe među nas, jer smo mi ti koji ćemo njihova dela posmatrati, doživljavati, regovati na njih, prihvatati ih ili odbacivati. Naravno, svakom umetniku je važno da bude prihvaćen. A svi ovi autori su se osmelili i krenuli u veliki posao, ceoživotni, koji će ih pratiti do kraja i koji će stalno tragati i tražiti sebe u ovoj umetnosti – rekla je dr Kristinka Selaković. prema njenim rečima, izloženi radovi su različitih senzibiliteta, od lirskih, tananih crteža do nežnih i vrlo ekspresivnih kolorita.

-Ovim mladim umetnicima želim da idu samo napred, da veruju u sebe i da ih naredne godine opet vidimo-rekla je dr Kristinka Selaković.

Izložbu je otvorila Tijana Vasilijević, četvrta godina Fakulteta savremenih umetnosti, odsek slikarstvo.

-Želim da se ostvarim u ovoj mojoj šumi, mojem rastinju za koje sam posle četiri godine primetila da je to upravo moj prostor iz kojeg izvirem i koji hoću da pokažem. Primetila sam da slikam ono nešto što imam u sebi, a zapravo, i ne znam da to već postoji. Težiću da potpuno uđem u sferu kreativnosti – kaže Tijana i navodi:

-U svakoj slici se desi neobičan trenutak, svaki put je to nova situacija. Oni koji su proučavali Van Goga znali su da napišu da on uvek ulazi u novu opasnost. Ja bih išla i njegovim koracima – kaže Tijana.

Učesnici izložbe „Oni koji dolaze“ su: Tanja Tomić, AU NOvi Sad, slikarstvo, četvrta godina, Lazar Simeunović, Akademija poslovnih i umetničkih strukovnih studija Beograd, Tijana Vasilijević, Fakultet savremene umetnosti, odsek slikarstvo, četvrta godina, Miloš Stanojčić, ALU Trebinje, odsek slikarstvo, druga godina, Rade Arsić, FLU Beograd, odsek slikarstvo, druga godina, Valentina Todorić, Akademija SPC za umetnost i konzervaciju, Beograd, odsek obnova i čuvanje četvrta godina, Kristina Obrenović, FLU Beograd, odsek slikarstvo prva godina, Ana Novaković, AU Novi Sad, odsek slikarstvo treća godina, Ivana Milosavljević, Filološko-umetnički fakultet Kragujevac, odsek grafika knjige četvrta godina, Jovana Golubović, Akademija SPC za umetnost i konzervaciju, Beograd, odsek obnova i čuvanje prva godina, Petar Božović, FPU Beograd, odsek primenjeno vajarstvo prva godina i Višnja Žilić, FPU Beograd, odsek scenski kostim četvrta godina.