Pocetna Društvo Godišnjica formiranja prve partizanske čete u Kosjeriću 

Godišnjica formiranja prve partizanske čete u Kosjeriću 

722
0
Podelite

Povodom 80-godišnjice formiranja Prve  crnogorske kosjerske partizanske čete na Ivanovića Brdu kod Kosjerića, 12. jula održana je  manifestacija posvećena tom jubileju.

Kod spomen obeležja vence su položili: predsednik  opštine Kosjerić Žarko Đokić, delegacije opštinskih organizacija SUBNOR-a: Kosjerić, Požega, Bajina Bašta i Sevojno i gradskih organizacija SUBNOR-a Valjevo i Užice,  Udruženja veterana Kosjerić i Čajetina, Udruženje penzionera Kosjerić, SPS-a, SNS-a, PUPS-a .

Skupu se u nadahnutom govoru obratila zamenik predsednika opštine Kosjerić Gordana Joksimović: “Ponosna sam kada vidim koliko se ljudi svake godine okupi na ovom mestu da obeleži stradanje svog naroda. Žrtve ne smemo zaboraviti, imamo obavezu ne samo da ih se sećamo nego i da se ponosimo borbom protiv fašizma koju smo imali u Drugom svetskom ratu. Ne treba samo zbog ljudske obaveze da pamtimo tragično postradale već i zbog dužnosti da sećanje u znak na ono što se dogodilo u prošlosti u potpunosti neokrnjeno i nenarušeno predamao generacijama koje dolaze. Naša je dužnost, moralna i ljudska obaveza da obeležavamo ove istorijske događaje i da se sećamo žrtava, jer istorija ne sme da se zaborvi. Naša poruka je jasna da se zlo poput fašizma nikada i nikome ne ponovi”.

Skupu su se obratili i predsednik Opštinske organizacije SUBNOR-a Kosjerić Dragiša Ćebić , Rajko Milinković, predsednik SUBNOR-a Valjevo i Vojin Mrđa, sekretar SUBNOR-a Užice, navodi se u informaciji ove organizacije.